Buitenland
NOS

Opnieuw hulpgoederen Gaza binnengereden: 'Bij lange na niet genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw hulpgoederen Gaza binnengereden: 'Bij lange na niet genoeg'

Nog een konvooi hulpgoederen is Gaza binnengereden via de grensovergang bij Rafah. Het is de bedoeling dat er vanaf nu een continue stroom van vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook binnenkomen. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Joost Scheppers.

Video niet beschikbaar

"Alle beetjes helpen, maar het is bij lange na niet genoeg om aan de vraag naar noodhulp in Gaza te voldoen", zegt correspondent Joost Scheffers vanuit Egypte.

"Afgelopen weekend zijn er bij elkaar 51 vrachtwagens binnengereden, terwijl er volgens de VN minstens honderd vrachtwagens per dag nodig zijn. Er is in ieder geval een begin gemaakt met water, eten en andere medische hulpmiddelen."

'Brandstof nodig'

"Israël wilde eerst geen diesel of benzine toestaan, om te voorkomen dat Hamas die in de strijd tegen Israël zullen gebruiken. Maar er zijn nu wel drie vrachtwagens met brandstof de Gazastrook binnengereden", weet Scheffers.

"De generatoren in de ziekenhuizen beginnen gauw op te raken. Er zijn beelden verschenen van chirurgen die met de lampjes van hun telefoon operaties uitvoeren."

'Gespannen situatie'

"Het is erg onrustig langs de grens", aldus Scheffers. "Het blijft een gespannen situatie aan beide kanten."

"Aan Egyptische kant staat de noodhulp klaar om naar binnen gereden te worden. Aan de andere kant staan de Palestijnen die Gaza uit willen. En ondertussen vecht Israël tegen Hamas-strijders.

r1jn joost

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie