Buitenland
NOS

Wat heeft Israël klaarstaan rond Gaza? 'Grondoffensief eigenlijk al bezig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat heeft Israël klaarstaan rond Gaza? 'Grondoffensief eigenlijk al bezig'

Israël kondigde afgelopen weekend aan de luchtaanvallen op te voeren in aanloop naar een verwacht grondoffensief tegen Hamas. Is Israël er klaar voor? NOS Met het Oog op Morgen vroeg het aan Han Bouwmeester, hoogleraar militair operationele wetenschappen aan de Defensieacademie.

Video niet beschikbaar

"Ik vermoed dat de gelederen en de troepen allemaal klaar zijn binnen het Israëlische leger om de volgende stap te nemen", zegt Bouwmeester. "Als je het hebt over een grondoffensief is dat eigenlijk al bezig.

"Met grote waarschijnlijkheid is de Sayeret Matkal, de speciale eenheid van het Israëlische leger, nu al in Gaza aanwezig. Die zie je niet. Die proberen zo ongezien mogelijk op te gaan in de bevolking", vertelt Bouwmeester.

'Grondtroepen al in Gaza'

"Hun taak is om inlichtingen te verzamelen, om in kaart te brengen precies waar Hamas de opstellingen heeft en waar het hoofdkwartier zit. Een andere taak waarin zij gespecialiseerd zijn, is het opsporen en mogelijk bevrijden van gijzelaars."

"Dat laatste zal heel lastig worden, want iedereen speculeert erover dat de gijzelaars waarschijnlijk in het tunnelstelsel onder Gaza zitten", stelt Bouwmeester. "Maar we kunnen er in ieder geval van uitgaan dat grondtroepen van Israël aanwezig zijn."

'Hightech tank staat klaar'

"Met name rond het noorden en noordoosten van Gaza staan troepen en samengestelde eenheden van het Israëlische leger opgesteld. We zien de Cat Dozer D9 die mee zal gaan om tegen blokkades en brokstukken aan te rijden", weet Bouwmeester.

"Waarschijnlijk wordt ook de nieuwe Merkava IV Barak ingezet. Dat is een hele moderne tank waar een enorm goede bescherming omheen zit. Er zit een systeem in waarmee ze drones aan zien komen én de commandant van de tank draagt een ontzettende hightech helm."

'Waar eindigt dit conflict?'

"Is het Israëlische leger daarmee opgewassen tegen Hamas? Dat moeten we zien", aldus Bouwmeester. "We hebben eerder gezien dat grote legers die technologisch veel verder waren toch niet wonnen van een veel simpeler leger."

"Ik ben heel erg benieuwd naar de opdracht die de militairen gekregen hebben van de Israëlische regering. Wat zal de eindsituatie zijn in Gaza", vraagt Bouwmeester zich hardop af. "Dan kom je eigenlijk bij een andere vraag terecht: is dit conflict op dit moment wel militair op te lossen?"

oog han

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie