Buitenland
NOS

'Myanmarese leger doodt 80 mensen bij luchtaanval'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Myanmarese leger doodt 80 mensen bij luchtaanval'

In Myanmar zouden 80 mensen om het leven zijn gekomen door bombardementen van het leger. Twee gevechtsvliegtuigen zouden zondagavond tijdens een concert in Kachin bommen hebben laten vallen op een menigte. In de noordelijke staat vechten rebellen tegen de onderdrukking van de militaire junta.

‘Myanmarese leger doodt 80 mensen bij luchtaanval’

"Het was een concert ter gelegenheid van de verjaardag van de Kachin Onafhankelijkheidsorganisatie", vertelt Zuidoost-Azië-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zouden tussen de 300 en 500 mensen op dat feest zijn afgekomen. En er waren ook heel populaire Kachin artiesten aanwezig om het feest op te luisteren. Maar het Myanmarese leger voerde een luchtaanval met een aantal gevechtsvliegtuigen uit op dat concert."

Onduidelijk dodenaantal

De Kachin Onafhankelijkheidsorganisatie meldt dat er meer dan 80 mensen zijn omgekomen bij de bombardementen, maar volgens Marghadi is het onduidelijk hoeveel mensen er echt zijn omgekomen. "Er zijn ook weer meldingen van 60 doden. Het is altijd heel onduidelijk hoeveel het er exact zijn. Er zijn veel organisaties die elkaar tegen spreken, maar het is in ieder geval een bijzonder dodelijk incident."

Informatie

Het incident vond zondagavond plaats, maar het nieuws over de bombardementen komt nu pas naar buiten. Dat komt, volgens Marghadi, omdat het bijna onmogelijk is voor journalisten om hun werk te doen in het land. "Het is ontzettend moeilijk om dit soort dingen te bevestigen vanuit Myanmar. Er druppelden gisterochtend geruchten naar buiten over deze aanval, maar niemand kon met zekerheid zeggen wat er gebeurde", vertelt hij. "Het leger grijpt zo hard in dat het letterlijk levensgevaarlijk is voor lokale journalisten. Veel getuigen durven ook niet te praten, vanwege hun eigen veiligheid. Ook nog eens omdat ze gelieerd zijn aan een onafhankelijkheidsbeweging. Doen ze dat wel? Dan doen ze dat anoniem. Bevestigen wat er precies is gebeurd, is moeilijk."

"Er kwamen langzaam beelden online en sommigen van de slachtoffers waren zo prominent in de Kachin regio dat de informatie relatief nog best rap naar buiten kwam. Maar daardoor weten we nu pas zeker te vertellen wat er nou allemaal gebeurd is."

Rechtenschendingen

Het is niet de eerste keer dat het Myanmarese leger geweld tegen eigen volk inzet. Een maand geleden bombardeerde het leger een school. Daar kwamen zeker 13 mensen om het lever, waaronder 11 kinderen. "Met dat soort aanvallen schenden ze mensenrechten, schenden ze het oorlogsrecht mee, zeggen meerdere mensenrechtenorganisaties. Ze doen dit om angst aan te jagen. Intimidatie. Duidelijk maken aan oppositie- en rebellengroepen dat het leger geen morele grenzen kent om de macht in Myanmar in handen te houden."

"De Verenigde Naties noemde deze aanval een duidelijke geval van excessief en disproportioneel geweld tegen ongewapende burgers. En mensenrechtenorganisaties als Amnesty International voegen daaraan toe dat dit in een patroon past van ongeoorloofde luchtaanvallen die het leger uitvoert."

Sancties

Het Myanmarese leger trekt zich niets aan van alle kritiek. "Het leger blijft dit doen, omdat ze ermee weg komen. Er wordt elke keer opgeroepen tot nieuwe sancties, maar die leveren niets op. Ze blijven dit doen in de hoop dat ze hiermee hun tegenstanders op de knieën krijgen en de controle over Myanmar in handen houden."

RJN Concert myanmar

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie