Buitenland
NOS

Myanmarese leger gebruikt steeds meer geweld om opstand te onderdrukken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Myanmarese leger gebruikt steeds meer geweld om opstand te onderdrukken

De Junta in Myanmar krijgt te maken met steeds meer verzet vanuit de bevolking tegen de machtsovername van begin vorig jaar. Het leger grijpt in reactie naar steeds hardere middelen. Afgelopen weekend werd een school gebombardeerd en beschoten. Zeker 13 mensen overleefden dat niet, onder wie 11 kinderen. Er zijn nog steeds vermisten.

Myanmarese leger beschiet en bombardeert school

“Het leger zegt dat wat zij terroristen noemen zich in die school verscholen en dat er vanuit dat dorp transport werd georganiseerd voor rebellengroepen. Dus beschoten ze de school met 2 helikopters. Daarbij kwamen veel kinderen om het leven”, vertelt Zuidoost-Azië-correspondent Mustafa Murghadi in het NOS Radio 1 Journaal. “De vraag is alleen of het leger wist of er kinderen aanwezig waren tijdens de aanval.”

Aanval

“Getuigenissen wijzen erop dat ze er niet heel veel problemen ermee gehad moeten hebben, want na het bombardement van de 2 helikopters zou het leger nog het dorp zijn ingegaan en overlevenden hebben doodgeschoten.”

Het is niet de eerste keer dat de Junta een school onder vuur neemt. “Volgens kinderrechtenorganisatie ‘Save the Children’ waren er vorig jaar maar liefst 120 gewelddadige acties tegen scholen. Het komt dus vooral omdat zowel het leger als rebellengroepen steeds vaker scholen gebruiken om basis op te zetten. Dat excuus van het leger zou nog eens kunnen kloppen, dat er daadwerkelijk terroristen in de school zaten.”

“De rebellen en het leger hopen de kinderen als levend schild te gebruiken. Daar trekt niet iedereen zich wat van aan. Nu lijkt het erop dat dit de dodelijkste aanval is op een school sinds het begin van wat we een burgeroorlog kunnen noemen. 11 kinderen zijn omgekomen en er worden er nog 15 vermist. Er wordt verwacht dat daar ook nog wat doden tussen zitten.”

Opstand

“Het leger hoopte na de coup vorig jaar op zijn hoogst een paar weken te vechten om het land onder controle te krijgen. Dat hebben ze enorm onderschat. Hoe langer het verzet duurde, hoe meedogenlozer het leger ging handelen. Het begon met het bombarderen van dorpen, het levend verbranden van onschuldige burgers, politieke gevangen executeren en tot in dit geval bewust een school bombarderen.”

“Deskundigen zeggen ook: de enige manier waarop het leger in Myanmar is ingericht om een probleem op te lossen, is door meer geweld te gebruiken. Dat is wat we al 2 jaar keer op keer bewezen zien worden.”

Dreigement

Nu bedreigt het leger ook mensen die de opstand steunen. Burgers die dat doen staan tegenover een forse gevangenisstraf, maar of dat iets gaat doen? “Misschien dat het mensen afschrikt om een tweet te liken of te retweeten. Dat is natuurlijk traceerbaar, maar of het mensen afschrikt van andere vormen van verzet lijkt me stug. De geest is al uit de fles in Myanmar. Als levende verbrandingen de demonstranten en verzetsstrijders niet afschrikt, dan denk ik dat dit dat het ook niet zal doen.”

“Je hoort wel af en toe verhalen van mensen in de grote steden die genoeg hebben van al dat vechten. Niet alleen van het leger, maar ook van de verzetsstrijders die soms wat roekeloos hun gevechten aangaan. Er zijn een boel mensen in de steden die hun normale leven wel weer willen oppakken, maar die stemmen zijn nog niet luid genoeg om de partijen te doen veranderen.”

Internationaal

“Groot-Brittannië heeft in de VN-veiligheidsraad een resolutie ingediend om Myanmar te veroordelen en een wapenembargo in te stellen tegen het regime. Kans is klein dat Rusland en China het zover laten komen. Dat zijn bondgenoten van het regime. Tot dusver laten ze het leger hun gang gaan.”

Er komt wel steeds meer druk van de buurlanden van Myanmar. “In november is er een top van Zuidoost-Aziatische landen. Die andere landen eisen dat het militaire regime voor die top vooruitgang boekt met een vredesplan dat ze hebben opgesteld. Anders zullen er consequenties zijn van die buurlanden. Hoe stevig die zullen zijn, moeten we nog zien. Wachten tot november wat dat betreft.”

RJN Myanmar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie