Buitenland
BNNVARA

Erdoğan wil af van Engelstalige landsnaam Turkey: associatie met kalkoen is denigrerend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdoğan wil af van Engelstalige landsnaam Turkey: associatie met kalkoen is denigrerend

Turkije neemt internationaal afscheid van de Engelstalige landsnaam Turkey. Het land heet voortaan Türkiye. "Nu is het voor Erdoğan een goed moment, omdat zijn populariteit daalt", vertelt turkoloog Armand Sağ in De Nieuws BV.

De komende weken wil Turkije de naamswijziging officieel registreren bij de Verenigde Naties. Dat Turkije het juist nu belangrijk vindt om de Engelse benaming te veranderen, is van strategische aard, vertelt Sağ. "Nu is het voor Erdoğan een goed moment omdat juist in het binnenland zijn macht een beetje falende is."

Turkije internationaal op de kaart

Met de Engelse naamswijziging kan de president van Turkije zomaar eens zijn populariteit vergroten. Sağ: "De populariteit van Erdoğan daalt. Bij alle peilingen zien we dat Erdoğan tot aan 25% is gedaald wat betreft mensen die op hem zullen stemmen. En ook het vertrouwen is ook met 60% gedaald. En de gemiddelde Turk is toch wel gevoelig voor dit soort maatregelen waarbij ze het gevoel krijgen dat Turkije internationaal weer op de kaart wordt gezet."

Geen kalkoen meer

Voor Erdoğan was het 20 jaar geleden al een punt volgens de turkoloog: "Turkey betekent ook nog eens 'kalkoen' en dat vind hij niet kunnen, bij een land als Turkije, de status en alles." Ook onder inwoners van het land wordt Turkey daarom gezien als een belediging of denigrerend gegeven, vertelt Sağ. De naamswijziging van Turkey naar 'Türkiye' wordt daarom gezien als een poging om de reputatie en naam van het land in het buitenland optimaliseren. "De gemiddelde Turk vindt het toch wel fijn als in het buitenland de status van Turkije vergroot wordt." Erdoğan heeft producenten al opgeroepen om niet meer 'Made in Turkey' op producten te zetten, maar 'Made in Türkiye'.

De wijziging van de Engelstalige landsnaam doorvoeren bij de VN is in de praktijk niet zo moeilijk en bovendien niet nieuw. Nederland heeft ook 'Holland' verruild voor 'The Netherlands', bijvoorbeeld.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie