Buitenland

Erdogan’s greep op Turkije verzwakt: ‘Je ziet dat zijn steun afneemt’

VPRO
foto: Andreas SOLARO / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdogan’s greep op Turkije verzwakt: ‘Je ziet dat zijn steun afneemt’

Het lijkt spannend te worden voor de Turkse president Erdogan. Niet alleen zwellen de geruchten over Erdogan’s gezondheid aan, ook hebben steeds meer mensen moeite met rondkomen en wordt er op straat flink gemopperd over de economie. Zijn de oplopende prijzen en hoge inflatie genoeg om hem na bijna twintig jaar van de troon te stoten?

Noodlijdende Turkse economie bedreigt populariteit Erdogan

Erdogan geniet al lange tijd veel aanhang, maar met de huidige economische problemen zijn er steeds meer mensen die niet meer geloven in het beleid van de president. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou zijn partij niet meer de meerderheid halen. “Je ziet dat zijn steun afneemt en dat is duidelijk een gevolg van de economische malaise,” aldus Rob Vreeken, correspondent in Turkije.

De stijgende prijzen in de winkels hebben meerdere redenen. Het land is, net als andere landen, hard getroffen door de corona crisis. Maar Erdogan houdt ook de rentes laag, tegen het advies van economen in. “Erdogan is van huis uit een islamist en heeft hele orthodoxe islamitische opvattingen,” zegt Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse Talen en Cultuur. “En een van die normen en waarden is dat rente dus zondig is.”

Er is veel onvrede over Erdogan’s regering, maar of het echt heel veel verschil maakt bij de verkiezingen in 2023 is nog onduidelijk. Zürcher voorspelt dat de problemen de president nog niet echt zullen raken op de lange termijn: “Ondanks alle tegenspoed en kritiek op Erdogan, blijft hij makkelijk de grootste partij.” Volgens hem komt dit door de ideologische achterban van Erdogan, die hem steunen vanwege zijn conservatieve standpunten. De oppositie moet het daarom in Turkije echt hebben van hun economisch verhaal: “Die culturele kloof maakt het voor oppositiepartijen verschrikkelijk moeilijk om daar echt van te profiteren.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie