Podcast

Podcast De Dag: Erdogan dobbelt met de lira

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Erdogan dobbelt met de lira

De Turkse munt is dit jaar bijna de helft minder waard geworden, volgens economen door een gevaarlijk monetair experiment van de Turkse president. Turkse burgers voelen de gevolgen en de onrust groeit.

#996 - Hoe Erdogan dobbelt met de lira

Welk spel speelt de Turkse president Erdogan met de Turkse lira? Dat is een vraag die veel Turkse burgers en economen wereldwijd zich stellen. Want de Turkse munt raakte dit jaar door een stapsgewijze verlaging van de rente in een duikvlucht en verloor bijna de helft van z'n waarde. Toen de koers maandag een historisch dieptepunt bereikte, kondigde Erdogan plotseling toch maatregelen aan die de munt weer omhoog stuwde. Maar, zo rijst de vraag: wat is de gedachte achter dit wispelturige monetaire beleid?

Daarover zijn allerlei theorieën, zegt correspondent Mitra Nazar in podcast De Dag, maar feit is dat niemand het weet. Feit is ook dat Turkse burgers er de dupe van zijn. Zij zien hun spaargeld verdampen, kunnen met hetzelfde geld nog maar de helft kopen en raken in grote problemen.

Volgens econoom Edin Mujagic zie je aan de situatie in Turkije hoe belangrijk de scheiding tussen politiek en centrale bank is voor een gezonde economie. Hij vreest voor de gevolgen in Turkije en vertelt waarom die ook voor ons belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie