Binnenland
KRO-NCRV

Doorrijden na een ongeval om hogere premie te voorkomen? 'Dan ben je gewoon een hufter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorrijden na een ongeval om hogere premie te voorkomen? 'Dan ben je gewoon een hufter'

Maar liefst vier keer per dag gebeurt het dat iemand doorrijdt na een aanrijding waarbij iemand gewond is geraakt. Het aantal mensen dat doorrijdt is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens deskundigen komt het vaak door een paniekreactie of doordat mensen onder invloed zijn van drugs of alcohol. De angst voor de premiestijging van de verzekering helpt hierbij ook niet mee. Daarnaast is het volgens de deskundigen een teken van een maatschappij waarin we steeds asocialer zijn geworden. "Het zorgt naast fysieke verwondingen voor veel emoties zoals verdriet, boosheid en onrechtvaardigheid voor het slachtoffer", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens de wet is het verplicht om te stoppen na een aanrijding, ook wanneer het lijkt alsof er weinig schade is. Het aantal gevallen waarbij mensen toch doorrijden, is met maar liefst 40 procent gestegen de afgelopen vijf jaar. Carola Wijkamp-Hermsen van het Waarborgfonds Motorverkeer stelt dat de toename 'enorm' is.

Twaalf uur na vlucht

Het onderzoek van waarborgfonds Motorverkeer vond plaats vanaf de coronaperiode. "Na deze periode zien we een substantiële toename. We hebben nog nooit zoveel auto's op de weg gehad en dat is terug te zien in het aantal ongevallen." Van het aantal ongevallen waarbij mensen doorrijden, blijft bij 75 procent de dader onbekend. "Dat aantal is schrikbarend hoog."

Verkeerspsycholoog Tertoolen legt uit dat daders zich binnen twaalf uur alsnog kunnen melden wanneer zij eerder door zijn gereden. "Dan moet je alsnog de consequenties van het ongeval onder ogen zien, maar je wordt niet bestraft voor het doorrijden."

Dat doorrijden in eerste instantie gebeurt, komt volgens Tertoolen voort uit een van onze primitieve reacties: vechten, vluchten of bevriezen. "Je brein zegt in zo'n moment 'vluchten' en die reactie kan heel sterk zijn. Maar vrij snel nemen rationele gedachten het wel over."

Volgens Tertoolen is het tijdsbestek van twaalf uur dan ook veel te lang. "De vluchtreactie is binnen drie uur wel uitgewerkt, maar binnen twaalf uur kan een heleboel gebeuren." Tertoolen wijst op de invloed van de omgeving of dat je zelf de consequenties van niets doen onder ogen ziet. "Maar er blijft altijd een gevoel van schuld wanneer je jezelf niet aangeeft."

Asociaal

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel vertelt dat de twaalf uur niet van toepassing zijn wanneer de politie je al op het spoor is of wanneer je iemand in hulpeloze toestand achter hebt gelaten. "Je bent hoe dan ook altijd verantwoordelijk om erbij te blijven en zit fout wanneer je doorrijdt."

Volgens Wijkamp-Hermsen van Waarborgfonds Motorverkeer zijn weggebruikers een stuk asocialer geworden. "Dat is natuurlijk lastig te meten, maar we zien dat conflicten en fraude bij aanrijdingen steeds gangbaarder zijn." Wijkamp-Hermsen stelt dat een aanrijding zeker gevolgen voor je verzekering heeft en dat de automobilist altijd verantwoordelijk is voor een incident. "Maar dat is om zwakkere verkeersdeelnemers tegemoet te komen. Je bent een stuk weerbaarder, maar ook gevaarlijker in een auto voor voetgangers en fietsers."

'Gewoon een hufter'

"Paniek lijkt mij onvermijdelijk, maar wanneer je doorrijdt omdat je premie door het ongeval stijgt, ben je gewoon een hufter", klinkt het vanuit de Spraakmakers-community.

Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland, legt uit dat het doorrijden veel effect heeft op een slachtoffer. "Het zorgt naast fysieke verwondingen voor veel emoties zoals verdriet, boosheid en onrechtvaardigheid. Dat sijpelt door en zorgt voor extra klachten die herstel in de weg staat."

"Hoe dan ook moet je ermee leren leven wanneer je iemand aangereden hebt", stelt Tertoolen. "DDat kun je het best doen op een rechtvaardige manier."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie