Binnenland
KRO-NCRV

Fatbikeverbod in de binnenstad? 'We lopen achter de feiten aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fatbikeverbod in de binnenstad? 'We lopen achter de feiten aan'

De strijd tegen de fatbike loopt in Enschede hoog op. De overlast van het gerace in de binnenstad is te groot en daarom stemde de gemeenteraad gisteren in met een verbod op de fatbike in het centrum. Scooters, snor- en bromfietsen en speedpedelecs moesten er eerder al aan geloven. Juristen twijfelen echter of het juridisch haalbaar is om fatbikes te verbieden. "De verantwoordelijkheid moet terug naar de personen die erop rijden en hun ouders", reageert Alexander Pechtold, directeur van het CBR, bij Spraakmakers.

Pechtold, die binnenkort burgemeester wordt van Delft, snapt "de ergernis en het gevaar" van de fatbike. Inmiddels staat de fiets, en voornamelijk de fatbike, bovenaan de lijst van ongevallencijfers in het verkeer. "We moeten als samenleving en als overheid het boetekleed aantrekken. Je ziet iets nieuws op de markt verschijnen, dan lopen we vervolgens achter feiten aan."

'Stuk minder sexy'

Volgens Pechtold zijn lokale verordeningen niet de manier om het gevaar te reduceren. Bovendien moet de politie ontzien worden, aangezien zij ook andere taken hebben. "Als je echt zegt dat het onveilig is, doe dan een helmplicht. Dat kan de politie op afstand zien. Dan moet het wel voor alle e-bikes gelden en wordt het een stuk minder sexy."

Den Haag

Daarnaast is de "eigen verantwoordelijkheid" volgens Pechtold leidend. Marc Teutelink, wethouder Financiën, mobiliteit en leefomgeving in Enschede, stelt dat er ook op Haags niveau meer gedaan moet worden. "Doe er wat aan, we zijn allemaal helemaal klaar met de situatie rondom de fatbikes."

Handhaving

Maar zo makkelijk is wet- en regelgeving rondom de fatbike niet, vertelt Herman Breuring, hoogleraar Staats- en bestuursrecht. "Hoe verhoudt een fatbike zich tot een andere e-bike? Er zijn ook soorten en maten fatbikes. Dat maakt het heel lastig", zegt Breuring. "Dit is een vlucht naar voren met nieuwe regels. Maar ga eerst de huidige regels maar handhaven."

'Skinny' bike

Rembrandt Groenewegen, jurist gespecialiseerd in verkeer en letsel, krijgt vooral te maken met ongevallen met zelfrijzende en opgevoerde fatbikes. "De kans op letsel en schade is dan groter." Maar met wet- en regelgeving op fatbikes gaan de fabrikanten op zoek naar alternatieven, zoals een 'skinny' bike, aldus de jurist.

Beller Irmina Burger schrikt zich "wezenloos" als er weer eentje voorbij scheurt. "Een fietspad is een fietspad en ieder gemotoriseerd voertuig hoort op de weg." Luisteraar Marjan Everts hoopt dat er een oplossing voor komt, maar wel eentje die de jongeren zelf ook leuk vinden. "Het is wel echt prachtig dat men elkaar weet te vinden en een beetje stoer en tegen het systeem kan zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie