Binnenland
NOS

Tabaksverbod raakt buurtsupers, maar sluiting blijft vaak uit

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Tabaksverbod raakt buurtsupers, maar sluiting blijft vaak uit

Toen een jaar geleden de verkoop van sigaretten in supermarkten werd verboden, werd veel gespeculeerd over de gevolgen voor kleine supermarkten. Die haalden relatief veel omzet uit de verkoop van tabak. Toch lijken de gevolgen vooralsnog mee te vallen.

“Er waren allerlei berichten dat er honderden supermarkten zouden sluiten en dat lijkt in de praktijk niet zo te zijn”, zegt supermarktexpert Peter ter Hark in het NOS Radio 1 Journaal.

Veel ondernemers kwamen met creatieve oplossingen om de inkomsten uit tabak te compenseren. Verslaggever Jeroen Schutijser ging langs bij een buurtsuper in het Friese Wijnjewoude.

Video niet beschikbaar

Ten opzichte van begin vorig jaar zijn in 27 plaatsen supermarkten gesloten. Hierbij gaat het om dorpen met minder dan 5000 inwoners waar maar één supermarkt is of was. In totaal waren dat er 542.

Vooral in grotere dorpen met bijvoorbeeld 3000 inwoners lukt het supermarkten om het hoofd boven water te houden, vertelt supermarktexpert Ter Hark. In kleinere dorpen met in de omgeving een grotere supermarkt, is dat voor buurtsupers vaak moeilijk.

Volgens Ter Hark is met het tabaksverbod zo’n 10 procent van de omzet van buurtsupermarkten weggevallen. “Er werd niet heel veel verdiend aan tabak, maar mensen deden dan ook andere boodschappen in die supermarkt. Dat is door het verbod ook weggevallen.”

Nieuwe initiatieven

Bij de buurtsuper in het Friese Wijnjewoude viel door het verbod zo’n 14 procent van de omzet weg. “Dat moesten we zien te compenseren”, zegt eigenaar John van der Veen.

In de supermarkt wordt nu ook vlees verkocht van een slager uit een omliggend dorp. Ook is het broodassortiment uitgebreid. “En ik kan je vertellen dat we nu alweer op hetzelfde omzetniveau zitten.”

Ster advertentie
Ster advertentie