Tijd om inhaalslag te maken in de Arbozorg? 'In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig'
- Nieuws
- Tijd om inhaalslag te maken in de Arbozorg? 'In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig'
Veiligheid op de werkvloer staat onder druk, meldt de Arbeidsinspectie. Het aantal bedrijfsongevallen nam het afgelopen jaar met zo'n 20 procent toe, al namen de dodelijke ongevallen weer af. Er is wel degelijk ruimte voor verbetering, stelt Kim Putters. "Het is heel belangrijk dat wij deze inhaalslag maken", zegt de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de werkvloer. Met technologische vooruitgang komen nieuwe apparaten erbij en dat kan risico's met zich meebrengen. Daarnaast kunnen gevaarlijke stoffen een rol spelen, evenals UV-straling. Bovendien worden mensen ouder en werken ze langer door.
Ziektelast
Volgens Putters gaat het ook niet alleen maar om ongevallen. "Ziektelast gaat natuurlijk breder. Als jij bijvoorbeeld langere tijd blootgesteld bent aan het werken met gevaarlijke stoffen en dat gebeurt niet veilig, dan openbaart zich de ziekte vaak pas later. Dat bouwt zich op in je lichaam."
Risico's op de werkvloer
Tweederde van de bedrijven in Nederland brengen inmiddels de risico's op de werkvloer in beeld, zowel fysiek als mentaal. Maar dat betekent tegelijkertijd dat eenderde dat niet doet, terwijl het wel wettelijk verplicht is. Putters vertelt dat kleine bedrijven zich ook kunnen aansluiten bij een risicobeeld van hun branche, wat hen weer werk scheelt.
Daarnaast moet er gekeken worden naar effectiviteit, stelt Putters. "We willen dat die regels die er zijn beter gehandhaafd en beter uitgevoerd worden." Een groot onderdeel daarvan is de samenstelling van de werkvloer. "De diversiteit van onze samenleving zie je op de werkvloer natuurlijk terug", vertelt Putters.
Diversiteit
Steeds meer vrouwen zijn in sectoren gaan werken waar voorheen voornamelijk mannen werkten, zoals de bouw en de techniek. "De normen die we hebben om te tillen moeten ter discussie komen te staan, omdat dat voor vrouwen anders kan liggen dan voor mannen. Dat geldt ook voor de wijze waarop je lichaam reageert op bepaalde stoffen en dat kan weer gevolgen hebben voor beschermende kleding, bijvoorbeeld", aldus Putters.
'Ga in gesprek'
"In de krappe arbeidsmarkt hebben we ook iedereen nodig", gaat Putters verder. Uitval is dan al helemaal een probleem, maar "het belangrijkste is natuurlijk dat we willen dat mensen gezond op de werkvloer zijn en plezier in hun werk kunnen hebben." Putters raadt bedrijven aan om in gesprek te gaan met hun werknemers, aangezien zij vaak beter weten waar de risico's van het vak liggen.
Regeldruk
Zijn de huidige Arbo-regels dan nog wel van deze tijd? Putters merkt dat bedrijven al veel bezig zijn met "regeldruk" en stelt dus dat er niet per se meer nieuwe regels bij hoeven te komen. "Pas de regels aan op de huidige tijd en zorg dat ze uitvoerbaar zijn voor bedrijven", bepleit Putters.
Psychosociale werkbelasting
Ongeveer 20 procent van werkgerelateerde ziekten is psychosociaal of mentaal, weet Putters. "Er moet wat gedaan worden aan preventie." Met een risico-inventarisatie zou je al veel kunnen voorkomen, aldus de voorzitter van SER. "Als je dat echt met je werknemers doet, komen die zaken voorbij en wordt het bespreekbaar of het werk ook anders ingericht kan worden."
Werknemers komen ook vaak met werkgerelateerde klachten bij de huisarts, maar dat wordt vervolgens niet gedeeld met de bedrijfsarts. Ook daar moet verandering in komen, stelt Putters. Daarnaast vindt Putters dat zzp'ers deel moeten kunnen nemen aan de Arbozorg van de sector waarin ze werken, zodat zij ook niet met werkgerelateerde klachten bij de huisarts aankloppen. "Het is heel belangrijk dat wij deze inhaalslag maken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!