Binnenland
NOS

FNV: Jaarlijks aantal arbeidsongevallen in Nederland 'onacceptabel hoog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: Jaarlijks aantal arbeidsongevallen in Nederland 'onacceptabel hoog'

Het is vandaag Workers' Memorial Day. Wereldwijd worden werknemers herdacht die tijdens hun werk zijn omgekomen, gewond zijn geraakt of zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV in het NOS Radio 1 Journaal.

"4100 mensen in Nederland overlijden elk jaar als gevolg van het werk of op het werk, 3000 daarvan door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. 30.000 werknemers krijgen jaarlijks een beroepsziekte. En 200.000 mensen in Nederland krijgen elk jaar een ernstig ongeval op het werk", weet Jong.

'Onacceptabel hoog'

"Wereldwijd neemt het aantal af, in Nederland niet. Wij denken altijd dat het gaat om de textielindustrie in Bangladesh of de stadions in Qatar, maar het gebeurt ook gewoon in Nederland. En die getallen zijn al jarenlang stabiel, maar onacceptabel hoog wat de FNV betreft."

Mitch werkt in de zware industrie en kwam op zijn werkplek in een machine klem te zitten. "Ik heb mijn bovenarm gebroken. Daarbij ook zenuwschade opgelopen waardoor een x-aantal spieren in mijn linkerarm niet meer functioneren. Het gebeurde in een fractie van een seconde. Ik kwam ergens klem tussen te zitten. Ik hoorde de knak van mijn bot die brak. Daarna werd ik heel misselijk en zakte ik door mijn benen heen."

'Veiligheidsregels niet optimaal'

"Ik ben daar gelukkig redelijk van hersteld. Al mijn bewegingen kan ik weer. Maar ik heb verlies in spierkracht. Vroeger kon ik honderd keer opdrukken op een dag, daar doe ik er nu misschien vijf van. Ik heb vijf maanden mijn arm niet kunnen gebruiken. Je kan er depressief van worden, want je bent toch beperkt. Je moet andere mensen vragen om dingen voor je te doen. Ik kon niet meer autorijden. Je bent afhankelijk van mensen. Dat wil je niet", zegt Mitch.

"De veiligheidsregels waren niet optimaal. De werkinstructie leerde je van een collega en dat kan niet meer in deze tijd. Ik heb me niet onveilig gevoeld, maar als je er achteraf over nadenkt is het best onveilig geweest. Sindsdien is er van alles veranderd, ze hebben flinke stappen daarin gemaakt."

'Werkgevers verantwoordelijk'

"Ik wil het werk blijven doen. Ik heb ook hele fijne collega’s, er is een hele leuke sfeer bij ons. Hetgeen wat mijn arm heeft doen breken doe ik niet meer. Daar loop ik met een grote boog omheen, omdat ik daar toch nog wel angstig voor ben. Je eigen veiligheid moet op nummer één staan. Dat onderschatten mensen soms", aldus Mitch.

"Werkgevers zijn hier verantwoordelijk voor", benadrukt FNV-vicevoorzitter Jong. "Die horen dit te voorkomen. Die horen zich aan allerlei wetten en regelgeving te houden, die er niet voor niks zijn. Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in preventie van ongelukken en het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. En we doen het echt veel slechter dan landen om ons heen."

r1jn fnv

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie