Binnenland
BNNVARA

Verbod op garnalenvisserij delen Waddenzee

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbod op garnalenvisserij delen Waddenzee

Voor het eind van dit jaar wordt ruim 8500 hectare aan geulen in de Waddenzee gesloten voor de garnalenvisserij. Dat is mogelijk omdat negentien garnalenvissers hun visvergunning hebben laten opkopen door het Waddenfonds, dat hiervoor ruim 10 miljoen euro beschikbaar had. De garnalenvissers zijn in september uitbetaald, aldus het fonds. Het is een overwinning voor de Waddenvereniging, vertelt Wouter van der Heij, marinebioloog bij de Waddenvereniging, bij Vroege Vogels.

Garnalenvisserij is een slepende visserijvorm. Dit houdt in dat er met een groot, fijnmazig net over de zeebodem wordt gesleept om garnalen te vangen. Maar hierbij worden veel meer dieren gevangen: zo'n zestig procent is 'bijvangst' en gaat weer overboord. Bijvangst zijn alle dieren die niet verkocht kunnen worden: jonge garnalen, vissen en bodemdieren. De bijvangst wordt weer vrijgelaten, maar veel dieren overleven dit niet. "Van een jonge haring blijft bijvoorbeeld niks over", vertelt Van der Heij.

Overwinning voor Waddenvereniging

Voor het einde van het jaar worden twee delen van de Waddenzee afgesloten voor garnalenvisserij. Dit hebben het ministerie van LNV, het Waddenfonds en natuurorganisaties besloten. Het gaat om ruim 8500 hectare tussen Vlieland en Texel en rond Rottumerplaat en Rottumeroog. Een overwinning voor de Waddenvereniging, vertelt Van der Heij. Het belangrijkste doel van dit verbod op garnalenvisserij is natuurherstel in de Waddenzee. Er is zo'n rijke biodiversiteit in de Waddenzee die een grote bijdrage heeft voor onze natuur."

Er is al lange tijd overleg gaande met natuurorganisaties en vissers om een manier te zoeken het bodemleven rust te geven, maar ook de belangen van de vissers te behartigen. Zo zijn er bij het uitkiezen van de twee gebieden waar het verbod op komt, vissers uitgekocht. Zij krijgen vergoeding om hun werk op te geven. Van der Heij hoopt dat dit proces van uitkopen een precedent schept. Van der Heij: "We werken er uiteindelijk naartoe dat dertig procent van de natuurgebieden ongestoord is en dat er dus niet meer gevist wordt. Om dat in overleg met vissers te kunnen doen voelt als een overwinning."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie