Binnenland
NOS

Naamsverandering voor nazaten slaafgemaakten wordt makkelijker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naamsverandering voor nazaten slaafgemaakten wordt makkelijker

Het kabinet werkt aan een wet die naamsverandering van nazaten van slaafgemaakten makkelijker moet maken. Het was een belofte die premier Rutte deed toen hij eind vorig jaar excuses aanbood voor de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de slavernij.

Steeds meer nazaten vinden de naam die ze nu dragen belastend, omdat die verwijst naar de slavernij. Na de afschaffing daarvan moesten de vrijgemaakten worden opgenomen in het bevolkingsregister. Daar was een naam voor nodig en die bedacht de plantagehouder of een ambtenaar vaak ter plekke.

Als de nieuwe wet ingaat, wordt naamsverandering voor nazaten van slaafgemaakten gratis en is er ook geen psychologische toets meer nodig.

Formeel naam veranderen

Kofi Ogun uit Rotterdam nam 3,5 jaar geleden een andere naam aan, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Kofi is de dagnaam voor vrijdag, voor mannen die op vrijdag zijn geboren. En Ogun is een rivier die door Nigeria stroomt, maar het is ook een mythische figuur in de West-Afrikaanse beschaving. Dat is iemand die een weg baant door het oerwoud. Als je kijkt naar mijn paspoortnaam, zie je ook iets terug van 'in het bos zijn', waarmee hij verwijst naar zijn 'paspoortnaam' Delano Hankers.

Die naam staat dus nog in zijn paspoort. Ogun wilde hem formeel laten veranderen, maar vond de barrière van de psychologische toets te hoog. "Dan word er een label op je geplakt. Je moet dan last hebben van ernstige fysieke of psychische hinder. Schade. Dat zijn termen die ik niet op mij geplakt wil hebben", zegt hij. "Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en noemen de meeste mensen mij bij mijn nieuwe naam."

Vandaag zet de Rotterdamse stichting Ojise een website online met informatie voor nazaten van slaafgemaakten die hun naam willen veranderen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie