Geschiedenis
NOS

Hoe brengt dit rapport herstel van het slavernijverleden dichterbij?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe brengt dit rapport herstel van het slavernijverleden dichterbij?

Het slavernijverleden: er zijn inmiddels al excuses, wat eerste adviezen en een toezegging over een fonds en een museum. Maar in de gemeente Amsterdam werd onderzocht wat er nog meer kan in het advies Route naar herstel. In NOS Met het Oog op Morgen vertellen betrokkenen wat ze van deze stap vinden.

Video niet beschikbaar

Lijvig rapport

Het is een lijvig rapport, vol met aanbevelingen, geschreven op verzoek van de gemeente. Auteur Mitchell Esajas hoopt dat met dit plan de weg naar herstel definitief wordt ingezet. "Zowel binnen als buiten Amsterdam en Nederland wordt er heel erg uitgekeken naar herstel", aldus Esajas. "De excuses waren natuurlijk heel belangrijk, maar niet voldoende."

Volgens Esajas horen daar ook concrete plannen bij: "Want als je herkent dat je als stad of land verantwoordelijk bent voor misdaden tegen de menselijkheid, dan moet je ook kijken hoe je het leed en onrecht wat daaruit volgde, kunt herstellen." Eén van de plannen is bijvoorbeeld om een fonds op te richten voor scholieren en studenten die zelf nazaat van tot slaaf gemaakte zijn, waarmee ze zelf onderzoek naar het verleden kunnen doen.

'Gaten in emancipatie'

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International en voormalig voorzitter van de Dialooggroep Slavernijverleden, ziet het als een goede volgende stap. "Wat er mooi aan is aan dit rapport is dat er veel concrete aanbevelingen zijn gedaan. Ik denk dat dat heel belangrijk is."

Volgens haar is het goed dat er concreet wordt gekeken naar welke maatregelen er nodig zijn. "Omdat er door die achterstelling van toen, gaten zitten in de emancipatie van de zwarte gemeenschap. En nu moeten we mensen op een gelijkwaardig niveau in de samenleving krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie