Binnenland
BNNVARA

Hoe moet Keti Koti er anno 2023 uitzien?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet Keti Koti er anno 2023 uitzien?

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Maar wat herdenken en vieren we precies? En hoe moet Keti Koti er anno 2023 uitzien? Modeactivist Janice Deul schreef er het boek Keti Koti over en vertelt in De Nieuws BV over de hoofdzaak van 1 juli.

Keti Koti wordt steeds populairder, maar niet voor iedereen is het een vanzelfsprekende herdenkingsdag. Ook voor Deul is er een tijd geweest dat 1 juli voor haar geen speciale betekenis had. De omslag kwam toen ze begon met het bezoeken van het Keti Koti-festival en de culturele optocht in Amsterdam. "Toen realiseerde ik me hoe fantastisch het is om op zo'n specifieke plek en moment verbonden te zijn met mensen die dezelfde geschiedenis delen."

Nationale vrije dag

Hoe de ideale Keti Koti eruit moet zien is volgens Deul aan iedereen om zelf in te vullen. Wel vindt ze het belangrijk dat stilgestaan wordt bij waar Keti Koti voor staat: het herdenken van de miljoenen mensen die hebben geleden en gestreden. "Ik ben een beetje bang dat het anders een soort algemene anti-racismedag wordt, dat zou ik zonde vinden."

Om hier optimaal invulling aan te geven moet Keti Koti een nationale vrije dag worden volgens Deul. "Die kunnen we in gezamenlijkheid herdenken en daarna is de invulling voor ieder aan zichzelf."

Hoofdzaak

Het is deze Keti Koti 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De herdenking en viering zal verplaatst worden van het Oosterpark naar het Museumplein in Amsterdam, omdat er veel bezoekers verwacht worden.

Enerzijds vindt Deul het mooi om te zien dat het breed wordt omarmd, maar hoopt ze ook dat de focus blijft de essentie van Keti Koti: "Herdenken, eren, stil staan en empoweren, dat is in mijn optiek de hoofdzaak."

Excuses koning?

En of de koning excuses gaat maken? "Er wordt zoveel gefluisterd, dat ik wel het idee heb dat er iets inhoudelijks gezegd gaat worden dat richting excuses gaat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie