Binnenland
BNNVARA

Flexcontracten in overvloed: de staatskas loopt miljarden mis

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Flexcontracten in overvloed: de staatskas loopt miljarden mis

Volgens vakbond FNV is er een flexcrisis gaande. Niet alleen flexwerkers zijn daar de dupe van: de Nederlandse staatskas loopt miljarden mis door een overmaat aan flexcontracten. De manier om deze crisis tegen te gaan? "Een vaste baan moet weer de norm worden", zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV in De Nieuws BV.

In Den Haag wordt er vandaag gesproken over de arbeidsmarkt. Hét moment dus voor de FNV om de Flexteller aan te bieden. Die teller registreert wat flexwerkers financieel mislopen ten opzichte van medewerkers met een vast dienstverband. "Het is duizelingwekkend. Het gaat om 200 euro per seconde wat flexwerkers minder krijgen in de portemonnee ten opzichte van hun collega's met een vast dienstverband. Wij lopen wat dat betreft als samenleving sinds 2010 31,5 miljard mis."

'Flexibilisering is gigantisch doorgeslagen'

"Het laat zien dat de flexibilisering gigantisch is doorgeslagen", aldus Boufangacha. "En, dat de overheid lijdzaam toekijkt en dit maar laat gebeuren." Volgens de vicevoorzitter van de FNV is het schrijnend als het gaat om 'gaten in de begroting', terwijl deze misgelopen miljarden het verschil hadden kunnen maken. Bovendien zijn flexwerkers ook veel geld misgelopen, terwijl zij hetzelfde werk doen als hun collega's in vast dienstverband.

Als het geld niet naar de flexwerkers gaat, én niet naar de staatskas, waar gaat het dan wél heen? "Dat gaat allemaal in de zakken van de aandeelhouders", legt Boufangacha uit. "De winst- en aandelengroei is gigantisch gestegen, daar is al dat geld in gaat zitten. Mensen met onzekere contracten betalen die rekening."

Flexcontract bij uitzendbureau

Het grootste pijnpunt ligt bij de mensen die werken onder een flexcontract via een uitzendbureau. Ali Farissi is zo'n flexwerker. Hij werkt al 26 jaar als uitzendkracht en 18 jaar daarvan bij dezelfde opdrachtgever. Farissi werkt hard, er is hem meermaals een vast contract beloofd, maar nog altijd werkt hij als uitzendkracht onder een lager salaris dan zijn collega's in vast dienstverband. Per maand loopt hij honderden euro's mis: "Zo'n 5 á 6 honderd euro netto. Daar zit het pensioen niet in en een aantal toeslagen krijg ik ook niet", vertelt hij in De Nieuws BV. "Er wordt gebruik gemaakt van mijn kwaliteiten, maar tegen minder loon."

Het verhaal van Farissi is helaas één van velen, vertelt hij. Andere uitzendkrachten die hij kent, lopen tegen dezelfde problemen aan: "Slechte werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, minder verdienen en het moeten zware werk moeten doen dat collega's in vaste dienst niet willen doen", aldus Farissi.

2 miljoen flexwerkers

"Het is onrechtvaardig en niet normaal", zegt Boufangacha. Dat, terwijl de flexibilisering de afgelopen 10 jaar met 30 procent is gegroeid, vertelt de vicevoorzitter van FNV. "Er zijn nu ongeveer 2 miljoen mensen die geen zekerheid hebben, geen vast contract. Dat is gigantisch in onze arbeidsmarkt."

Naast het uitzendbureau, zit de flexcrisis ook in alle tijdelijke contracten die worden aangeboden. Bovendien wordt in de berekening de schijn-zelfstandigheid waarin bijvoorbeeld pakketbezorgers werken niet eens meegerekend en ook het geld dat je verliest als je werkloos wordt zit er niet in. Oftewel: de flexcrisis is zelfs nog groter, en de miljarden die flexwerkers en de staatskas mislopen nog hoger dan de berekening van de FNV.

Vaste baan moet norm worden

"Het is een groot maatschappelijk probleem en het verbaast me dat er zo weinig aandacht voor is. Het gaat om tientallen miljarden waar we hele mooie dingen mee kunnen doen", zegt Boufangacha. "We willen daden: de vaste baan moet de standaard worden, dat moet echt een recht gaan worden van iedereen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie