Binnenland
EO

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: we spreken onvoldoende jongeren aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorzitter Tuur Elzinga: we spreken onvoldoende jongeren aan

'FNV in zwaar weer', schrijft De Telegraaf. Boze tongen spreken anonieme in de krant over 'een sfeer die om te snijden is.' En dat terwijl de achterdeur van de vakbond al wagenwijd openstaat; de FNV verliest steeds meer leden. Voorzitter Tuur Elzinga geeft bij Dit is de Dag toe dat het wel eens gezelliger is geweest.

"Het zijn geen prettige woorden die ik vanochtend in De Telegraaf las. Dat soort koppen raken je. Iedereen zet zich met hart en ziel in voor de vakbond en dan krijg je dit. Je denkt af en toe: moet dit nou? Ook vandaag weer. Dat is doodzonde."

Een leegloop en een verzuurde sfeer bij de FNV?

Leden vechten elkaar de tent uit

Elzinga geeft aan dat de sfeer "best wel prima" is bij de FNV, maar dat de vakbond een afspiegeling van de samenleving is. "We hebben bijna een miljoen leden. Die uiten zich ook op Twitter. En de meeste van die reacties zijn op inhoud, maar er wordt ook wel eens op de man gespeeld. Die mensen spreken we dan aan."

Volgens de vakbondsvoorzitter zijn er de afgelopen twee jaar twee à drie leden geroyeerd. Wat de precieze aanleiding daarvan is, geeft Elzinga niet aan.

Hoogleraar economie Harry van Dalen doet veel onderzoek naar vakbonden en kijkt niet op van intern gedoe. "Er heerst vaak een stammenstrijd bij vakbonden."

Leegloop

FNV-leden klagen verder in De Telegraaf dat de vakbond onvoldoende zichtbaar is en te weinig nieuwe leden aantrekt. Elzinga: "We spreken onvoldoende jongeren aan. Daardoor zijn we nog meer vergrijsd dan de arbeidsmarkt zelf."

Volgens hoogleraar Van Dalen komt die negatieve trend doordat jongeren te weinig nadenken over publieke zaken. "Het eerlijke antwoord is dat jongeren veel liberaler zijn geworden. Vrijheid-blijheid is het devies. En bovendien is het pensioen nog ver weg. Dat helpt niet mee."

Hoe deze trend te keren? Het FNV denkt erover na om bepaalde collectieve arbeidsvoorwaarden alleen toe te kennen aan leden. Nu kan iedereen – ongeacht of je lid bent of niet – profiteren van afspraken die door vakbonden met werkgevers worden gemaakt. FNV-voorzitter Elzinga: "Misschien moeten we dat maar gaan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie