Onderzoek
NOS

Supermarkten en FNV willen betere werkomstandigheden in Italiaanse tomatenteelt

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Supermarkten en FNV willen betere werkomstandigheden in Italiaanse tomatenteelt

Nederlandse supermarkten willen samen met vakbond FNV schrijnende werkomstandigheden in de Italiaanse tomatenteelt aanpakken. Uit onderzoek van FNV en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) blijkt dat uitbuiting en illegale arbeid vaak voor komt in de sector.

Schrijnende werkomstandigheden in Italiaanse tomatenteelt

"Het onderzoek heeft helaas bevestigd wat we al vreesden", zegt Jennifer Muller, manager Duurzaamheid bij CBL in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de organisatie is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen de risico's erkennen en daar hun acties op afstemmen, zodat de situatie voor de arbeiders verbeterd kan worden. "Het is heel zorgelijk en daar willen we werk van maken."

Omstandigheden

In de Italiaanse tomatenteelt werken tienduizenden arbeidsmigranten, vaak zonder verblijfsvergunning. Zij zijn vaak het slachtoffer van slechte werkomstandigheden. In veel gevallen werken de arbeiders veel uren. Dat kan twaalf uur per dag zijn. Die uren werken ze dan zeven dagen per week. Arbeiders krijgen verder onder het wettelijke minimumloon betaald. Ook krijgen ze geen pauze en verblijven ze in gebrekkige woonruimtes.

Plan

FNV en CBL hebben een plan opgesteld van drie pijlers. Ten eerste willen ze kijken naar initiatieven die al bestaan in Italië om de "keten te verbeteren". Ten tweede willen ze het huidige certificeringssysteem van de tomatenproducenten verbeteren. "De risico's worden dan in combinatie met het migrantarbeid meegenomen in de certificering." Tot slot is het, volgens de organisaties, goed om met de Nederlandse en Italiaanse overheid te werken aan deze situatie. "We moeten samen kijken hoe we de situatie kunnen verbeteren, want dat is hard nodig", zegt Muller.

RJN tomatenteelt omstandigheden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie