Binnenland
KRO-NCRV

Kopzorgen bij studenten door verhoogde rente: 'Lijkt wel financieel roulette'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kopzorgen bij studenten door verhoogde rente: 'Lijkt wel financieel roulette'

De rente op een studieschuld stijgt naar een recordhoogte, met ingang van volgend jaar wordt de rente vijf keer zo hoog. Studenten reageren geschokt op het nieuws: "Ik werk me rot om alles te kunnen betalen. Ik doe alles wat ik kan, terwijl ik ook nog een voltijd studie doe. En dan krijg je ook nog dit", reageert student Lola Lokin bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het is schandalig dat de rente op studieschuld zo hard stijgt

'Financieel roulette'

De telefoon bij studentenorganisaties staat sinds het nieuws roodgloeiend. Met name de jongeren die het al niet zo breed hebben maken zich nu grote zorgen over de stijging van 0,46 procent naar 2,56 procent: "Je merkt, omdat de rente ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld, veel studenten gewoon in onzekerheid leven", zegt Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Het lijkt wel een spelletje financieel roulette."

Renteplafond

Janssen pleit daarom voor een renteplafond: "Hoe hoog deze moet worden willen we uiteraard bespreken met de politiek, maar zelf denken we aan 2,5 procent." Volgens Janssen is het van het grootste belang dat dit plafond er snel komt: "We doen een oproep aan de politiek: houd het onderwijs ook toegankelijk voor mensen met minder geld."

'Verwarming op 16 graden'

Kortgeleden deed de basisbeurs zijn herintrede, maar daar hebben de studenten die onder het leenstelsel studeerden niks aan. Ze worden ook wel de pechgeneratie genoemd. Student Lola Lokin is daar een typisch geval van: "Ik krijg over de resterende studiejaren geen basisbeurs", legt ze uit. Lokin moet dagelijks alle zeilen bij zetten om de eindjes aan elkaar te knopen: "Ik werk me rot om alles te kunnen betalen, verwarming staat op 16 graden, ik doe alles wat ik kan terwijl ik ook nog voltijd studie doe. En dan krijg je ook nog dit."

Door hard te werken weet Lokin zich nog uit de schulden te houden, maar dat lukt niet iedereen. "Het doet me pijn voor mijn broer en zus die wel een schuld hebben en andere studenten die een situatie hebben waar ze niet onderuit kunnen. En er wordt niks aan gedaan."

'Financiële rust'

Demissionair minister van onderwijs Robert Dijkgraaf (D66) laat in een schriftelijke reactie aan Spraakmakers weten de zorgen van de studenten te snappen. "Ik kan mij voorstellen dat studenten zorgen hebben over de rente op hun studielening. Vooral als een stijging komt in een periode waarin veel zaken duurder worden", aldus Dijkgraaf.

"Daarom willen we als kabinet studenten financiële rust bieden: veel huidige studenten ontvangen sinds vorige maand weer de basisbeurs, uitwonende studenten krijgen daarbij ook een compensatie voor gestegen kosten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie