Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Moet een non haar studieschuld afbetalen?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Moet een non haar studieschuld afbetalen?

De rente over de studieschuld van 140.000 oud-studenten gaat omhoog. Veel studenten hebben een torenhoge studieschuld. Voor de komende 35 jaar zijn veel van deze jongeren bezig met het aflossen van deze lening. Maar wordt je schuld kwijtgescholden wanneer je geen bezittingen mag hebben, zoals nonnen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#79 - Moet een non haar studieschuld afbetalen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Voor een non geldt wat voor iedereen geldt in Nederland: als je een lening afsluit moet je deze wel terugbetalen," vertelt Tea Jonkman, woordvoerder van DUO. "Maar het terugbetalen van je lening is inkomensafhankelijk. Dit geldt voor alle mensen, dus ook voor de nonnen."

Afstand van je bezittingen

Zodra de broeders en zusters in het klooster komen doen ze afstand van al hun eigen bezittingen. Op het moment dat je intreedt als non heb je drie geloftes die je moet afleggen. Namelijk de gelofte van kuisheid, gehoorzaamheid en armoede.

Bij de laatste gelofte doe je afstand van al je materiële goederen om je volledig aan God te kunnen wijden. Het geld van de nonnen gaat in een gezamenlijke pot en daaruit worden de basisbehoeftes betaald, zoals de zorgverzekering.

Geen of weinig inkomen

"Als je geen of heel weinig inkomen hebt dan kun je ook niks terugbetalen," stelt Jonkman. "Wanneer dit het geval is, controleert DUO het bij de belastingdienst. Dan schuift eigenlijk de schuld op tot dat je aan het einde komt van je terugbetalingsperiode. Als je de lening nooit hebt kunnen terugbetalen en je voldoet aan alle regels dan worden de schulden kwijtgescholden."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie