Economie
NOS

Studieschuld centraal registreren: hoe zit het precies?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studieschuld centraal registreren: hoe zit het precies?

Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, vindt de Autoriteit Financiële Markten. Dat moet voorkomen dat mensen een hypotheek krijgen die te hoog is.

''Het AFM wil mensen tegen zichzelf beschermen,'' vertelt Charlotte Waaijers in het NOS Radio 1 Journaal. ''Dat zien ze gebeuren en dat vinden ze een risico.'' Het kan betekenen dat mensen bij een hypotheek aanvraag een paar duizend euro minder kunnen krijgen. ''Dat kan niet het verschil zijn om een woning wel of niet te krijgen,'' schetst onze economieredacteur.

De AFM wijst erop dat huishoudens geregeld in problemen komen doordat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Volgens de AFM hebben veel mensen zulke hoge lasten omdat hypotheekverstrekkers niet op de hoogte zijn van hun studieschuld: uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de starters die schuld niet opgeeft bij het aanvragen van een hypotheek. De financiële toezichthouder doet de aanbeveling in zijn jaarlijkse wetgevingsbrief, waarin staat welke thema's volgens de AFM wettelijk moeten worden aangepast.

Van Engelshoven: gaan we niet doen

Het demissionaire kabinet zegt dat het advies van de AFM niet wordt overgenomen. "Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren", meldt demissionair minister Van Engelshoven (OCW). "Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben. Dat gaan we dus niet doen."

Mocht een volgend kabinet het advies wel overnemen, dan pleit de AFM voor automatische inzage in de studieschulden. Daarom moet er, zegt de AFM, een register komen dat toegankelijk is voor die financiële instellingen. Het BKR ligt daarbij het meest voor de hand, "vanwege de aansluiting met de reeds bestaande schuldenregistratie".

Het voorstel van de AFM zou wel een extra drempel opwerpen voor starters op de woningmarkt. De regels voor het krijgen van een hypotheek zijn de afgelopen jaren al aangescherpt en de huizenprijzen kenden in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste groei in twintig jaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie