Binnenland
NOS

Rente studieschuld blijft niet meer op 0% staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rente studieschuld blijft niet meer op 0% staan

De rente op de studieschuld van studenten blijft tot hun grote schrik waarschijnlijk niet meer op de vertrouwde 0% staan. De economische situatie staat dit namelijk niet meer toe. De rente van de studieschuld gaat samen met rente op Nederlandse staatsobligaties, en die is momenteel aan het stijgen. Lisanne de Roos, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal.

Rente studieschuld waarschijnlijk hoger dan 0%

Dalende vertrouwen

"Het zou betekenen dat de groep studenten die nu gaat afstuderen rente gaat betalen", legt De Roos uit. "Met de gemiddelde studieschuld als richtlijn kan dat gaan om 288 euro per jaar aan rente. Dat is gewoon een hele grote financiële tegenvaller voor studenten die vaker financiële klappen hebben gehad."

"Het is namelijk een groep studenten die heeft geleend onder het leenstelsel, maar daar niet echt voor gecompenseerd wordt, en ook de groep studenten die geleend heeft met het idee dat het geleende bedrag niet zou meetellen voor het aanvragen van een hypotheek. Ook dat bleek al niet waar te zijn."

"Het heeft ook te maken met het dalende vertrouwen in dit soort beloftes als keer op keer blijkt dat het toch anders zit dan men dacht. Als je afstudeert wordt de rente vastgezet voor een periode van vijf jaar. Dus als er nu wel rente gaat komen, gaat dat ook gevolgen hebben voor de groep die al een paar jaar geleden is afgestudeerd en voor wie die rentevrije periode afloopt", vervolgt De Roos.

Koude douche

"Het is altijd gecommuniceerd dat het super gunstig was om te lenen voor je studie, dat dat de beste lening was die je maar kon krijgen en heel veel studenten denken dus dat de rente altijd op 0% zou moeten blijven staan. Daar ligt dus ook een communicatieprobleem, dat we studenten niet goed hebben voorgelicht. Wij willen dat er nu serieus gekeken gaat worden naar of we studenten op een manier kunnen compenseren voor die lastenverzwaring die er nu aan alle kanten is."

"De huur- en energieprijzen worden ook duurder, en het collegegeld lijkt ook alsmaar te gaan stijgen. Dus er moet op een manier wel een compensatie voor lastenverzwaring gaan komen."

"We zijn ook heel benieuwd of dat die constructie, de constructie dat de rente op de studieschuld afhankelijk is van Nederlandse Staatsobligaties, of daar misschien iets aan gedaan kan worden en hij wel terug kan gaan naar de 0% waar studenten van zijn uitgegaan. Beter voorlichten is absoluut stap 1, want dit is een koude douche voor een hele grote groep studenten die niet wisten dat dit kon", aldus De Roos.

item rente

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie