Binnenland
KRO-NCRV

Basisbeurs terug: is bedrag niet veel te laag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisbeurs terug: is bedrag niet veel te laag?

Na zeven jaar is-ie terug van weggeweest: de basisbeurs! Goed nieuws voor studenten, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wat kun je tegenwoordig eigenlijk met de hoogte van dit bedrag? In ieder geval niet je huur betalen, vertelt Terri van der Velden, voorzitter van ISO, bij Spraakmakers.

Kijk hier het hele gesprek terug

'Het leven is velen malen duurder geworden'

Volgens Van der Velden mogen we heel blij zijn dat de basisbeurs er weer komt. Er is alleen wel een grote 'maar'. De hoogte van de basisbeurs is in vergelijking met 2015, toen de beurs werd afgeschaft, namelijk niet veranderd. "Terwijl het leven velen malen duurder is geworden."

Uitwonende studenten krijgen straks 274,90 euro. En mocht het hem of haar tegenwoordig lukken een kamer te vinden, dan kunnen ze daar niet de huur van betalen, zegt van der Velden. Dit zorgt ervoor dat studenten moeten werken naast hun studie of hun handje op moeten houden bij hun ouders. Maar het is niet voor iedereen zo dat hun ouders iets kunnen bijdragen, vertelt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young. "En zelfs al heb je wel rijke ouders, betekent het niet altijd dat ze ook wíllen bijdragen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook een bijbaan is niet altijd genoeg. Naast het studeren, blijft er een aantal uur over om te werken en het loon is niet altijd om over naar huis te schrijven voor jongeren, ondanks de loonsverhoging. Veel studenten vallen namelijk niet onder het minimumloon maar onder het jeugdloon. "Dus als je 18 bent, krijg je de helft van iemand van 21 jaar of ouder voor precies hetzelfde werk en dan heb je aan de loonsverhoging van 10 procent ook niet zoveel."

Druk op studenten

Volgens Terri van der Velden zorgen deze verschillende factoren voor veel stress bij de studenten. Ze voelen druk om snel de opleiding af te ronden om niet te hoge kosten te maken en zichzelf niet in de schulden te werken. Ook zijn er studenten die veel gaan werken naast de studie of langer thuis blijven wonen. Beide kunnen ook voor veel stress zorgen, vertelt van der Velden. "Het moet wel een optie kunnen zijn als je het huis uit wil. Je moet wel gewoon zelfstandig kunnen zijn", zegt Yasmin Ait Abderrahman. De beurs moet dan ook omhoog, vindt ze. "Studenten moeten echt worden voorzien in hun kosten."

De druk voelen niet alleen studenten maar ook ouders, vertelt Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud. Hij zegt zich het meest zorgen te maken over de middengroep. Er is een groep studenten in Nederland waarvan de ouders een middeninkomen hebben en zij vallen eigenlijk overal net buiten de boot. Om deze groep te ontlasten moet volgens Vliegenthart of de basisbeurs omhoog of de grens om in aanmerking te komen voor een aanvullende beurs.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie