Binnenland

Volg de coronapersconferentie van dinsdag 14 september live op NPO Radio 1

foto: Bart Maatfoto: Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de coronapersconferentie van dinsdag 14 september live op NPO Radio 1

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge geven vanavond om 19:00 een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Welke maatregelen verdwijnen er en welke blijven intact? NPO Radio 1 zendt de persconferentie rechtstreeks uit.

Zoals gebruikelijk zijn de afspraken van het zondagse Catshuisoverleg door Haagse bronnen vroegtijdig geopenbaard. In de persconferentie lichten Rutte en De Jonge alle besluiten toe. We zetten alvast voor je op een rij wat de belangrijkste veranderingen zijn.

Anderhalvemeterregel verdwijnt

Vanaf zaterdag 25 september hoeven we geen anderhalve meter afstand meer te houden in Nederland. Daartegenover staat dat op meer plekken een coronatoegangsbewijs moet worden getoond, bijvoorbeeld in de horeca, bioscopen en theaters.

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september tot middernacht open. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig. Tussen 0.00 uur en 6.00 uur blijven cafés, discotheken en fastfoodzaken dicht. Met het verdwijnen van de anderhalvemeterregel mogen cafés wel meer gasten met een coronapas toelaten, tot 75 procent van de maximumcapaciteit. Over de evenementensector is nog geen concreet besluit genomen.

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zou van kracht blijven. Wel hoef je deze bescherming op het perron en bij bus- en tramhaltes niet meer te dragen. Op scholen hoeven geen mondkapjes meer gedragen te worden.

Goed nieuws is er ook voor het betaald voetbal: stadions mogen straks weer volledig worden gevuld. Toeschouwers moeten een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag overleggen.

Je volgt de persconferentie vanaf 19.00 uur live op NPO Radio 1.

Een coronapas kan ook voor gevaccineerde mensen voor problemen zorgen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie