Naar homepage
Binnenland

Peter d'Hamecourt: 'Het is een ordinair gevecht tegen je hoofd'

foto: ANpfoto: ANp
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter d'Hamecourt: 'Het is een ordinair gevecht tegen je hoofd'

Ruslandcorrespondent Peter d'Hamecourt kreeg in 2018 een herseninfarct. Over deze ingrijpende gebeurtenis en zijn strijd om er weer bovenop te komen schreef goede vriendin Trix Broekmans het boek Een leven op zijn kop, Peter d'Hamecourt vecht zich terug na zijn herseninfarct.

Na het infarct komt d'Hamecourt in een rolstoel. Hij is half verlamd, draagt een luier en is volledig afhankelijk van de hulp van anderen. Toch begint hij vrij snel na de klap te schrijven. "Als journalist en verslaggever schreef hij duizenden boekjes vol", zegt collega en vriendin Trix Broekmans.

Chaos

Zijn linkerkant werkte niet meer, maar toen hij erachter kwam dat hij met rechts kon schrijven, ging hij aantekeningen maken in het revalidatiecentrum. Aantekeningen die vriendin Trix Broekmans uiteindelijk gebruikte voor het boek, al was dat nog niet zo gemakkelijk.

D'Hamecourt: "Soms begon ik linksboven met schrijven, soms rechtsboven. Soms in het midden." Ook is het na het infarct een "chaos" in zijn hoofd en ook in zijn schrift.

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een herseninfarct. “Het is niet uniek wat ik meemaak, maar ik wist meteen: dit moet een boek worden." Broekmans was het volstrekt met hem eens. "Het is een rotonderwerp, maar het dubbele is dat het daarmee ook een mooi onderwerp voor een boek is."

Diep dal

Als een ordinair gevecht tegen het gebeuren in zijn hoofd. Zo omschrijft d'Hamecourt zijn revalidatieproces. "Je komt van een absoluut nulpunt. Een uitermate diep dal." Op de zoveelste avond na een mislukte sessie vroeg hij zich wel eens af waar hij het allemaal voor deed. "Als ik morgenochtend niet wakker zou worden, dan zou het niet zo erg zijn", dacht hij dan.

Toch vond hij altijd weer kracht om door te gaan, maar zonder zijn omgeving en in het bijzonder zijn vrouw Zoya, had hij het niet gered, denkt hij. Broekmans interviewde ook haar voor het boek. "Voor haar was het een ontzettend zware tijd, en dat wordt soms wel eens vergeten."

Zoya vertelt Broekmans dat ze er soms bijna zelf aan onderdoor ging. "Je moet niet onderschatten dat het de ene persoon overkomt, maar de ander krijgt het in alle hevigheid mee."

Boodschap

D'Hamecourt pakt na een tweejarig gevecht weer zijn eigen glaasje water om zijn medicijnen mee weg te spoelen: een van de velen overwinningen. Zijn voorheen drukke bestaan heeft plaatsgemaakt voor andere dingen. "Dat is ook een boodschap: stop met werken. Ik deed alles. Je moet voor jezelf ook kunnen zeggen: het is mooi geweest, nu gaan we van andere dingen genieten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie