Binnenland
KRO-NCRV

Harde roep voor groenere steden: 'Mensen zijn bang voor een boom'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde roep voor groenere steden: 'Mensen zijn bang voor een boom'

Tuinen met enkel tegels en in velden of wegen geen stukje groen te bekennen, voor veel natuurorganisaties een steeds groter wordend schrikbeeld. Daarom willen ze dat de overheid er paal en perk aan stelt. Maar zit Nederland daar wel op te wachten? "Mensen zijn bang voor een boom, we zijn het tuinieren verleerd", stelt tuinontwerper Nienke Plantinga bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'We moeten miljarden investeren in vergroening van de steden'

Video niet beschikbaar

Vier organisaties waaronder de ANWB en Staatsbosbeheer bieden vandaag een plan aan in Den Haag waarin ze pleiten voor 200 vierkante kilometer extra groen in steden. "De openbare ruimte van veel steden is versteend", stelt programmaleider Natuur en Milieu, Wilma Berends. "Gemiddeld is 75% van een stad van steen. Daar hebben we last van; het is heet en het water kan niet weg."

'Goed voor gezondheid'

Daar moet dus iets aan gedaan worden, vinden de organisaties. Ze vragen om een investering van twintig tot dertig miljard. Maar heeft dat in deze tijd met financiële moeilijkheden wel prioriteit? "Het is ook goed voor de gezondheid van mensen", vervolgt Berends. "Het drukt dus de zorgkosten. Daarom zou het prioriteit moeten zijn." Daarnaast wijst Berends erop dat de investering niet in één jaar hoeft te gebeuren, maar zich uitspreidt over een periode van zo’n 25 jaar.

"We moeten ruimte zien te vinden voor meer groen, dat is de uitdaging", vult tuinontwerper Nienke Plantinga aan. En volgens haar is de vraag naar dat groen er zeker: "Vroeger was het beetje een restpost", aldus Plantinga. "Maar nu willen mensen het echt meer naar de voorgrond. Buurtbewoners roepen voor meer groen in de straat."

Zelf ziet de tuinontwerper de vraag naar nieuwe tuinen explosief toenemen. Maar volgens haar moet al dat groen na aanleg wel onderhouden worden. "We zijn het tuinieren een beetje verleerd, daar zit de crux", stelt Plantinga. "Mensen zijn bang voor bomen."

Woningen

Nog altijd blijft de vraag of het onderwerp wel prioriteit heeft, zeker met de woningnood in het achterhoofd. Volgens Taco van Hoek, directeur Economisch Instituut voor de Bouw, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. "De kern in het beleid is tot nu toe dat alles binnenstedelijk gebouwd moet worden", legt Van Hoek uit. Daardoor blijft er in die steden weinig ruimte voor groen over omdat alles volgebouwd wordt. Daarom pleit Van Hoek voor bouw aan de randen van steden en dorpen: "Als je daar kleinschalig gaat bouwen, is dat veel betaalbaarder. En je kunt meer tempo maken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie