Binnenland
AVROTROS

'We moeten ons beter voorbereiden op noodweer dat ons nog wacht in de toekomst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten ons beter voorbereiden op noodweer dat ons nog wacht in de toekomst'

Waar we vorig jaar de tuin niet meer mochten sproeien vanwege enorme droogte, hebben we dit jaar te maken met extreme nattigheid. Hoe zorgen we dat onze waterhuishouding in de toekomst op de klimaatverandering aangepast is? "Burgers kunnen daar zeker hun rol in pakken", zegt Marjan Kreijns van de TU Delft in Blok&Toine.

Het wordt een uitdaging voor Nederland om in de toekomst op een slimme manier om te gaan met de waterhuishouding. Dat zegt klimaatonderzoeker Rein Haarsma van het KNMI in reactie op het VN-klimaatrapport.

"Door de klimaatverandering wordt het weer veel extremer aan beide kanten", legt Kreijns uit. "Daardoor krijgen we langere periodes van droogte en als het regent, dan regent het veel harder."

Klimaatadaptatie

In juli dit jaar werd het zuiden van ons land verrast door overstromingen. Volgens Kreijns had dat ook niet voorkomen kunnen worden. "Tegen zo'n zware regenval helpt bijna niets. Wel had klimaatadaptatie de piek af kunnen vlakken."

Daarmee doelt ze op het beter opvangen van het water en tijdelijk beter bufferen. De grootste taak hiervoor ligt bij de gemeenten en de waterschappen, maar als burger kun je jouw steentje volgens Kreijns zeker bijdragen.

"Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van water in een regenton, je tuin niet helemaal bestraten of kiezen voor tegels die water doorlaten of het kiezen voor groene daken of waterdaken."

Meer geld nodig

Om ons in de toekomst beter voor te bereiden op het extreme weer, moeten we er volgens Kreijns nu echt iets aan gaan doen. "We weten wat ons te wachten staat, dus moet er meer geld uitgetrokken worden voor het ontwateren en ervoor zorgen dat de aarde niet verder opwarmt."

Vergroenen is niet alleen belangrijk vanwege de klimaatveranderingen, maar ook belangrijk voor je eigen comfort. "Vergroening zorgt ook voor verkoeling. De afgelopen zomers waren buitengewoon warm waardoor hittestress een groot probleem was. Dat kan oplossen door je tuin groener te maken."

Goede voorbereiding

De belangrijkste les die we uit de overstroming van begin juli kunnen trekken, is ons er zo goed mogelijk op voorbereiden en niet wachten tot het water bij de voordeur staat. "Nu werden de mensen zo verrast dat er pas op het laatste moment werd geschakeld en met zandzakken werd gesleept, terwijl er veel betere alternatieven waren."

"Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke keringen, schotten in deuren om te voorkomen dat het water naar binnen stroomt. Zeker als je in een kwetsbaar gebied woont met heuvels waar alles naar het laagste punt stroomt."

We moeten volgens Kreijns ook kunnen rekenen op de waterschappen en gemeenten. Maar als het moment daar is en we moeten alles op alles zetten om overstromingen of andere problemen te voorkomen, hebben we daar iedereen bij nodig.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie