Binnenland
NOS

'Het is belangrijk dat Rutte dit een misdaad tegen de menselijkheid noemde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is belangrijk dat Rutte dit een misdaad tegen de menselijkheid noemde'

Veel reacties op de excuses van premier Rutte, die hij aanbood vanwege het Nederlandse slavernijverleden. Aan de ene kant is er kritiek op de datum, aan de andere kant worden de excuses als belangrijk ervaren.

"De reactie was formeel en inhoudelijk goed", zegt onderzoeker en schrijver Aspha Bijnaar op NPO Radio 1. "Ik heb wel één punt gemist. Wat gaat het kabinet zelf voor inspanning verrichten? Het is niet genoeg om te zeggen dat er een fonds komt. Ik heb te weinig moreel leiderschap gezien", zegt ze.

Datum

De excuses hingen al lang in de lucht. Toch was er tot het laatste moment twijfel of de excuses vandaag zouden komen, omdat er veel kritiek op de datum was. De dag van vandaag, 19 december, heeft volgens critici geen betekenis.

"Het past ook bij de man om het toch te doen", zegt Bijnaar. "Hij doet wat hij heeft zich voorgekomen, ondanks de weerstand. De excuses heeft hij ons gegeven. Het was fatsoenlijk als hij meer had geluisterd naar de groepen die hier moeite mee hebben, omdat het geen betekenisvolle datum is."

Zo werd er op Curaçao gereageerd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultuurhistoricus Nancy Jouwe snapt dat Rutte vandaag de excuses heeft uitgesproken. "Hier sprak een staatsman", zei ze kort na de speech. "Hij erkent ook dat er fouten zijn gemaakt, dat was hier erg op zijn plaats. Ik vond het uiteindelijk wel goed dat de excuses zijn uitgesproken, omdat er ook verschillende ideeën zijn over wanneer dit gemaakt moet worden.

'Misdaad tegen de menselijkheid'

"Hij zei direct: dit is een misdaad tegen de menselijkheid. Dat is heel belangrijk. Rutte heeft volgens haar ondanks het 'gerommel aan de voorkant' heel veel goedgemaakt met de toespraak.

Kijk hier naar nog meer reacties van Aspha Bijnaar, Nancy Jouwe en politiek-verslaggever Wilco Boom:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie