Binnenland
MAX

Stichting begeleidt nazaten tot slaaf gemaakten die achternaam willen wijzigen: 'Elk traject is uniek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting begeleidt nazaten tot slaaf gemaakten die achternaam willen wijzigen: 'Elk traject is uniek'

Voor mensen met een achternaam die verwijst naar het koloniale verleden wordt het makkelijker om die te veranderen. In sommige gemeenten was dat al gratis, straks geldt dat voor het hele land. De maatregel is onderdeel van de excuses die zijn gemaakt voor het slavernijverleden. Maar wat voor impact heeft het eigenlijk op je leven als je achternaam verwijst naar het slavernijverleden? Daarover spraken we in Villa VdB met zangeres Sabrina Starke en presentator Dwight van van den Vijver.

Video niet beschikbaar

Fout op mijn rijbewijs

Presentator Dwight van van den Vijver heeft twee keer "van" in zijn achternaam staan. "Dagelijks krijg ik vragen over mijn achternaam. Vroeger was het gemakkelijk om een "van" weg te laten. Bij het aanmelden bij de bank of de sportclub waren er maar twee vakjes om je voorvoegsels in te vullen dus dan is het makkelijk om er eentje weg te laten. Pas toen ik bij de politie ging werken kreeg ik echt veel vragen. Want onder een proces verbaal moet je volledige naam staan zoals het ook in je paspoort staat. Mensen dachten zelfs dat er een fout op mijn rijbewijs stond!"

Zoektocht

Om mensen te helpen te helpen met het zoeken naar waar hun achternaam vandaan komt heeft Sabrina Starke de Stichting Diaspora Wellhouse opgericht. "Wij bieden een 1-op-1-begeleiding, want elk traject is uniek. Mensen komen in verschillende fases van hun zoektocht bij ons. Sommige weten nog niet welke naam ze willen kiezen, maar er zijn ook mensen die de route van hun verleden willen afleggen. Het uiteindelijke doel is om de mensen zo goed mogelijk te begeleiden richting de aanvraag voor een naamswijziging", vertelt Starke.

Toevoegen

"Tijdens onze publieksbijeenkomst hebben we een enquête gehouden, daarin hebben we de optie voorgesteld aan de mensen hoe ze kijken tegen een naam toevoegen in plaats van te vervangen. De mensen waren hier heel positief over. Je behoudt dus je naam en voegt er een toe", zegt Starke. Maar er blijven natuurlijk ook mensen de helemaal van hun naam af willen. "Ik kan me dat heel goed voorstellen. Voor sommige mensen is het heel pijnlijk om eraan herinnert te worden", aldus Van van den Vijver.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie