Binnenland
KRO-NCRV

'Excuses voor slavernij startpunt van meerjarig traject voor herstel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Excuses voor slavernij startpunt van meerjarig traject voor herstel'

De excuses voor het slavernijverleden moeten het startpunt zijn van een meerjarig traject van herstel. Daarvoor pleit Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie bij Spraakmakers.

Komen er excuses vanmiddag of niet? Dat is de vraag. Er wacht, zei premier Mark Rutte, in ieder geval "een betekenisvol moment". Wat premier Mark Rutte daarmee bedoelt, is nog niet duidelijk. Excuses voor het slavernijverleden of de aankondiging daarvan?

Heel lelijk

Het moet een "startpunt" zijn van een "meerjarig traject" van herstel, zegt Ferrier, eveneens oud-Tweede Kamerlid voor het CDA. "Ik houd niet van het woord 'herstelbetalingen'. Alsof je met geld het leed zou kunnen verzachten. Het gaat om herstel, ja, een spiritueel, werkelijk helend gemeenschappelijk proces, waarin de hele samenleving - ook wit - nadrukkelijk betrokken moet zijn."

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (PvdA) pleit voor meer empathie in deze discussie. Lang niet iedereen lijkt tevreden met de gekozen datum en de manier waarop dit gaat. "Mensen deden elkaar verschrikkelijke dingen aan. Er werden rassentheorieën bedacht om dat elkaar überhaupt aan te kunnen doen. En die werken tot de dag van vandaag door. En ik denk dat dat heel belangrijk is dat we ons er in verplaatsen. Dat we dat met gevoel doen. En het dus niet een onderdeel maken van een politiek spel. Dat vind ik echt heel lelijk."

Les op school

Meespeelt dat mensen nog maar "weinig kennis" hebben over het slavernijverleden, zegt Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden. Ze hoopt dat het kabinet hier iets aan gaat doen. Dat elke Nederlander achter excuses staat, dat gebeurt niet snel, denkt Nooitmeer. Maar het is wel belangrijk dat het kabinet een norm stelt.

Daar sluit politiek verslaggever Leonard Ornstein zich aan. "Als scholier op een Amsterdamse lagere school kreeg ik al van een juf les over het slavernijverleden. Dat heeft een immense indruk op me gemaakt. En dat is iets wat nu overal moet gaan gebeuren. In Helmond, in Heerenveen, in Amsterdam, Rotterdam. Overal moeten kinderen van welke afkomst dan ook daarin opgeleid en opgevoed worden."

Geef jouw school op!

Ben jij leraar en lijkt dit je wat voor bij jou op school? Of misschien ben je schoolleider en deel je onze ambitie? Of vind jij dat dit op de school van jouw kinderen moeten worden geprobeerd? Geef ‘jouw’ basisschool dan nu op.

Ster advertentie
Ster advertentie