Binnenland
NOS

Rutte biedt excuses aan voor Nederlands slavernijverleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte biedt excuses aan voor Nederlands slavernijverleden

Premier Rutte heeft, zoals verwacht, namens de Nederlandse staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden. In een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag zei Rutte dat de Nederlandse overheid jarenlang slavernij mogelijk gemaakt heeft, heeft gestimuleerd, in standgehouden en van heeft geprofiteerd.

"Mensen zijn tot handelswaar gemaakt. De menselijke waardigheid is met voeten getreden, op een afschuwelijke manier. Daarvoor bied ik excuses aan." Daarna sprak hij die zin ook uit in het Engels, het Sranan Tongo en het Papiaments, de talen van Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk.

"Dat doen we niet om schoon te schip te maken", zei de premier, om aan te geven dat er de komende tijd nog meer momenten zullen zijn waarop er over het slavernijverleden zal worden gesproken. "We doen dit, en we doen dit nu, om staande op de drempel van een belangrijk herdenkingsjaar, samen de weg vooruit te vinden. We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt."

De slavernij moet wat Rutte betreft erkend worden als een misdaad tegen de menselijkheid. "Miljoenen mensen is leed aangedaan. Leed dat nog steeds doorwerkt. Nederland moet zijn aandeel daarin onder ogen zien. De getallen zijn onvoorstelbaar, het leed nog onvoorstelbaarder."

Luister hier de speech van premier Rutte terug, waarin hij excuses aanbood voor het slavernijverleden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie