Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: '1 juli is dé datum om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: '1 juli is dé datum om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden'

Er wacht vanmiddag een 'betekenisvol moment'. Wat premier Mark Rutte daarmee bedoelt, is nog niet duidelijk. Komen er namens de regering vandaag excuses voor het slavernijverleden? Of wordt er na alle controverse van de afgelopen weken gekozen voor een aankondiging van excuses?

Want lang niet iedereen lijkt tevreden met de gekozen datum en de manier waarop dit gaat. Vorige week nog stapten vijf organisaties naar de rechter om excuses, vandaag, te voorkomen. Vice-premier Kaag reisde in allerijl naar Suriname om daar de plooien glad te strijken.

De stelling vandaag: '1 juli is dé datum om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden'

Maar liefst zeven kabinetsleden zijn afgereisd naar de voormalige koloniën. Zo is Minister Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname, Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op Bonaire en Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op Sint-Maarten.

Wat vindt u: gaat het in de discussie over de datum en de voorwaarden en leidt dat af van de inhoud? Of is het begrijpelijk omdat het heel erg gevoelig ligt?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie