Binnenland
BNNVARA

Dit zijn de na-apers onder de vogels!

foto: Vroege Vogels/Gerke Visserfoto: Vroege Vogels/Gerke Visser
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de na-apers onder de vogels!

De mus doet tjilp tjilp en de tjiftjaf zingt gewoon tjiftjaf. Maar er zijn ook vogelsoorten die hun zangrepertoire (op)pikken van andere soorten. Van zanglijster tot bosrietzanger: het zijn meesters in het imiteren. Het is een crime voor de zangvogelcursist, "het kan ontzettend lastig zijn", zegt Joost van Bruggen van Sovon in Vroege Vogels.

Denk je net een beetje de belangrijkste vogels op hun geluid te kunnen herkennen, blijken er gevederde vrienden te zijn die het geluid van andere soorten feilloos kunnen imiteren! Joost van Bruggen beaamt dat het herkennen van vogels op geluid ontzettend lastig kan zijn: “Dat je in een bos loopt of in je achtertuin zit en dat je er van overtuigd bent dat je een boomklever hoort. Maar dat dat helemaal niet kan, want je hebt helemaal geen boom in je achtertuin. En als je dan goed kijkt, zit er een koolmees, die daar dan perfect een boomklever zit na te doen”.

Maar waarom doet ie hem dan na? Van Bruggen: “Voor een mogelijke partner kan dat bijzonder sexy zijn. Want een mannetje dat een andere soort nadoet, heeft kennelijk zoveel levenservaring dat ie dat soort trucjes doorheeft. Dat zegt wat over zijn overlevingsstrategie. Een ouder en wijzer mannetje is heel aantrekkelijk voor de voorplanting."

Zanglijster

De zanglijster is vaak herkenbaar aan de verschillende zangstrofes waar telkens een herhaling in te horen is. In de opname van Van Bruggen horen we één en dezelfde zanglijster, die perfect een scholekster nadoet, maar ook een koolmees, een staartmees, een boomklever, een grote lijster, een merel, een zwarte mees, een pimpelmees, een middelste bonte specht en een groenling. Maar hiermee is de zanglijster niet eens de meester onder de imitators.

imiterende vogels

Spreeuw

Van Bruggen kwam een opname tegen die ecoloog James Lidster maakte, waarin je een spreeuw in een minuut tijd zeker 11 verschillende andere soorten hoort nadoen. En niet alleen andere vogelsoorten, zoals de kievit en , maar zelfs het gemiauw van een kat en een perfecte blaffende hond doet deze spreeuw na. En: het geluid van een auto-alarm! "Natuurlijk hoor je wel dat het geen echte hond is", verklaart Van Bruggen. "Deze spreeuw is overduidelijk niet opgegroeid in een bos, maar in een stad of een dorp. Daar heeft hij zijn geluiden geleerd. Dat is het leuke, dat je aan een vogel kan horen waar hij geweest is."

imiterende spreeuw

Grasmus, spotvogel en bosrietzanger

Dat is helemaal bijzonder bij de vogels die overwinteren in Afrika en in Nederland in het voorjaar en de zomer komen broeden en jongen grootbrengen. Die brengen qua geluid de tropen naar onze streken.

Imitatoren als de grasmus, de spotvogel en de bosrietzanger pikken veel van hun geluiden op in Afrika, waar ze het grootste deel van de tijd doorbrengen. Zo is in een opname van Joost van Bruggen, die hij maakte in Groningen, te horen hoe een spotvogel perfect het geluid nadoet van een bont boertje, een papegaaiensoort die in Afrika voorkomt. De échte meester onder de imitatoren is de bosrietzanger. Volgens Van Bruggen staat het record op een totaal van 75 andere soorten die de bosrietzanger imiteert.

imiterende zangvogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie