Binnenland

Vogelgids voor beginnende vogelaars: zo kun je gemakkelijk gevederde vrienden herkennen

BNNVARA
foto: Vroege Vogels/wiesvinkfoto: Vroege Vogels/wiesvink
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelgids voor beginnende vogelaars: zo kun je gemakkelijk gevederde vrienden herkennen

Beginnende vogelaars kunnen opgelucht ademhalen: met De gewiekste vogelgids van Nico de Haan zijn vogels wél makkelijk te herkennen. Kijken naar de kleur, vorm of het gedrag van vogels is meestal al voldoende om de soort snel terug te vinden in deze gids, vertelt De Haan in Vroege Vogels.

De gewiekste vogelgids is daarmee ook totaal anders dan andere vogelgidsen. Bestaande gidsen zijn allemaal gebaseerd op een wetenschappelijke indeling van meer dan een eeuw geleden, waarbij alle vogels zijn ingedeeld in families. In deze gids zijn vogels ingedeeld op kleur, vorm, gedrag en leefgebied.

Kleur, gedrag en leefgebied

Zo staan bijvoorbeeld de kokmeeuw, zilverreiger, zwaan of sneeuwuil gebroederlijk bij elkaar onder de noemer witte vogels, en vind je aalscholvers, merels of korhoen bij de zwarte. Je kunt ook kijken naar het gedrag: wat valt op? Zoeken ze lopend, vliegend of duikend naar voedsel? Of je begint bij leefgebied: tuin, bos, duin, plas: daarmee kan je al een heleboel soorten die er niet thuishoren uitsluiten.

In elke categorie is een vogel dus terug te vinden en sommige vogels zelfs wel zeven keer. Zo'n driehonderd soorten die in Nederland voorkomen zijn er in te zien, aan de hand van illustraties van Elwin van der Kolk.

Nico de Haan is ambassadeur van Vogelbescherming Nederland en schreef dit boek op basis van zijn jarenlange ervaring met het geven van vogelcursussen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie