Binnenland
BNNVARA

Vergeet de bladblazer: gebruik een hark

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergeet de bladblazer: gebruik een hark

De ongelofelijke rotherrie, de vervuiling en de tornado die het ecosysteem in mum van tijd door de war blaast: er zijn genoeg redenen om de bladblazer te verafschuwen. Columnist Kees Moeliker zegt in Vroege Vogels: "Dat onding is zo fout dat een verbod wat mij betreft zonder onderhandelingen in het regeerakkoord kan."

Tuinieren kan niet meer zonder geavanceerde apparaten. De elektrische heggenschaar, de hogedrukspuit, de bosmaaier met multifunctionele hulpstukken. Heeft u al een draadloze, oplaadbare buxusschaar of een kunstgrastrimmer? Gemak dient de mens, maar er zijn grenzen. En die is overschreden met een apparaat dat in het huidige jaargetijde massaal wordt aangeschaft of uit de schuur komt: de bladblazer. Alles, maar dan ook alles aan dat onding – zowel het doel als de ongelofelijke rotherrie – is zo fout dat een verbod wat mij betreft zonder onderhandelingen in het regeerakkoord kan.

Bladblazers zijn echte milieuvervuilers

In de Verenigde Staten is becijferd dat tussen 2002 en 2007 ongeveer zes miljoen huishoudens een bladblazer aanschaften, en in 2010 kwamen er nog eens een kleine vijf miljoen bij. Alleen al de hoeveelheid benzine die bij het vullen in het gras gemorst werd, bedroeg bijna 65 miljoen liter per zomer. Dat is meer dan er aan ruwe olie uit de Exxon Valdez in zee stroomde toen dat schip in 1989 bij Alaska in tweeën brak. Samen met de giftige dampen die ze uitbraken, zijn het echte milieuvervuilers. Gelukkig zijn er nu wel bladblazers met een oplaadbare accu.

Sociaal is de bladblazer ook een ramp. Het geluid dat de klassieke benzine gestookte modellen produceren tikt met gemak de grens van 90 decibel aan (een popconcert) en de ‘stille’ bladblazers komen nog altijd op het geluidsniveau van een op een hoogte van 6.000 meter overvliegende F16-straaljager. Een praatje over de heg met de buren terwijl je aan het bladblazen bent is ondenkbaar.

De onwetendheid van de gebruiker

Het echte venijn van de bladblazer zit hem in de onwetendheid van de gebruiker. Die heeft namelijk geen idee van de functie van afgevallen bladeren: herfstbladeren zijn een belangrijk onderdeel van de natuurlijke kringloop en vormen uiteindelijk een humuslaag die miegelt van het ongewervelde leven: torren, spinnen, pissenbedden, springstaarten en slakken die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels en andere dieren. Zelfs onder de pas afgevallen bladeren op uw gazon ontstaat in een mum van tijd een nuttig ecosysteem dat kansloos is tegen de bladblazertornado. Het is inmiddels duidelijk dat de door klimaatverandering toegenomen orkanen in het Caribisch gebied, zoals Harvey, Irma en Maria, niet alleen mensen maar ook vogels en zelfs complete ecosystemen bedreigen. Dat kan na een serie bladblazerbeurten ook in uw tuin gebeuren.

Pak daarom gewoon de hark, veeg de blaadjes onder de heg en tussen de stuiken. Dat is goed voor de biodiversiteit van de tuin en voorkomt ruzie met de buren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie