Binnenland
NOS

Bjorn heeft misschien wel 200 halfbroers en -zussen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bjorn heeft misschien wel 200 halfbroers en -zussen

Bjorn Hendriksen was 20 toen zijn moeder hem bij zich riep. "Je vader is niet je echte vader. Je bent verwerkt door een spermadonor." De mededeling sloeg in als een bom. Maar toen Bjorn op zoek ging naar zijn donorvader deed hij een nog grotere ontdekking: hij heeft misschien wel 200 halfzussen en halfbroers.

Inmiddels heeft hij 55 nieuwe broers en zussen leren kennen. Ze noemen zichzelf de ‘halfjes’, hebben een Facebookgroep en spreken een paar keer per jaar met elkaar af. Soms is hun donorvader, die zichzelf Louis noemt, er ook bij.

Louis kon zo veel kinderen verwekken door gesjoemel bij medisch centrum Bijdorp, een kliniek die een paar jaar geleden op last van de overheid werd gesloten.De donorvader van Bjorn was ‘hofleverancier’ van Bijdorp. Zeventien jaar langs fietste hij er naartoe met gevulde potjes. Soms wel drie keer per week.

Gesjoemel bij spermaklinieken

Officieel kennen Nederlandse spermabanken een richtlijn van maximaal zes kinderen per donor. De arts van de medische kliniek Bijdorp, Jan Karbaat, sjoemelde bewust met sperma zonder daar wensouders over in te lichten. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat meerdere spermabanken de fout in zijn gegaan

Het verhaal van Bjorn, Louis en de ‘halfjes’ is te lezen in het boek Alle kinderen van Louis van de Poolse journalist Kamil Baluk. Hij liep stage in België toen hij het donorverhaal voor het eerst hoorde.

Niet al zijn broers- en zussen hebben het makkelijk met de keuze van Louis, weet Bjorn. Hijzelf is een stuk positiever. "Dingen zijn nou eenmaal zoals ze zijn", zegt Bjorn in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Als ik kijk naar alle mogelijke alternatieven manieren waarop ik verwekt had kunnen zijn, was dit eigenlijk de meest positieve uitkomst."

NOS Met het Oog op Morgen

Dit artikel is een bijdrage van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen, dat elke dag tussen 23.00 en middernacht te horen is op NPO Radio 1. Het Oog is ook beschikbaar als podcast. Meer over het radioprogramma is te vinden op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie