Binnenland
BNNVARA

Spieringvisserij misschien binnenkort verleden tijd

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Spieringvisserij misschien binnenkort verleden tijd

De spiering gaat sinds de jaren negentig sterk achteruit. Daarom mag er al jaren niet meer op de spiering worden gevist in het IJsselmeer. De verbazing was dan ook groot toen het ministerie van LNV eind 2021 juist vergunningen verleende voor spieringvisserij op enkele plekken in de Waddenzee. Komende week spreekt de rechter zich uit in de bodemprocedure die Vogelbescherming tegen het ministerie heeft aangespannen. Als Vogelbescherming gelijk krijgt dan gaan de vergunningen van tafel en is het naar verwachting einde oefening voor de spieringvisserij in Nederland, wordt verteld in Vroege Vogels.

De spiering wordt gezien als de 'sleutelsoort' in het IJsselmeer en Markermeer. De vis is belangrijk voedsel voor baars en snoekbaars en voor visetende vogels als de aalscholver, zwarte stern en visdief.

Komkommervisje

De spiering wordt ook wel het 'komkommervisje' genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn geur: de vis ruikt sterk naar komkommer. Beroepsvissers vissen naast aal, baars en snoekbaars gericht op spiering in het IJsselmeer. De spiering wordt vooral geëxporteerd naar Frankrijk en Spanje, waar de vis veel gegeten wordt.

Ecoloog Jan van der Winden schreef in opdracht van Vogelbescherming een contra-expertise bij de Natuurtoets van de vissers. Uit zijn onderzoek met camera's bij nesten blijkt dat de spiering cruciaal voedsel is voor de visdief. Ook vogelsoorten als de zwarte stern en de aalscholver zijn zeer afhankelijk van het kleine visje.

foto: Vroege Vogels

Spiering

Spieringvisserij

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie