Binnenland
BNNVARA

Egels uit winterslaap: droge zomers en zachte winters zijn funest

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Egels uit winterslaap: droge zomers en zachte winters zijn funest

Omdat het zo warm is de afgelopen tijd, leidt dit er mogelijk toe dat egels alweer wakker worden uit hun winterslaap. Ook de droge zomer heeft ervoor gezorgd dat veel egels nooit in winterslaap gingen. Daarom hoef je niet gek op te kijken als je al egels uit de winterslaap ziet komen. Tegen welke problemen onze stekelige vrienden aanlopen? Dat vertelt Patricia Berk van Egelopvang Midden Nederland in Vroege Vogels.

Een egel verliest tijdens z'n winterslaap ongeveer een derde van zijn lichaamsgewicht. Zaak is dus voor de egel flink 'op te vetten' in de zomer. Lukt dit niet, dan gaat de egel niet in winterslaap.

De droge zomer van 2022 betekende voor de egel dat veel voedsel niet meer binnen bereik was; wormen kropen diep de bodem in en slakken lieten zich minder zien. Veel egels kwamen daardoor in voedselnood, kwamen niet in winterslaap en proberen nu nog eten te zoeken om in leven te blijven.

Warmte ook van invloed

Dat egels nu niet in winterslaap zijn, kan ook komen door de recordwarmte van afgelopen tijd. Het is voor de egelopvang niet makkelijk te bepalen of een egel die binnenkomt ontwaakt is uit winterslaap, of nooit is gaan slapen.

Toch zijn er ondanks de stabiele temperatuur in de egelopvang in Huizen dit jaar minder egels in winterslaap dan voorheen. Dit wijst erop dat hun interne klok toch door heeft dat het buiten warmer is dan normaal.

Wat moet je doen als je een egel ziet?

Niet elke actieve egel die in de winter wakker is, zit in de problemen, ook gezonde egels ontwaken wel eens uit hun winterslaap. Een gezonde egel is vooral in de nacht actief. Zie je een egel overdag, dan is het dier waarschijnlijk in de problemen. Bel in dat geval een dierenopvang in de buurt, zij zullen je vertellen of het loont het dier te vangen en op te nemen in de opvang. Doe dit natuurlijk ook wanneer een egel zichtbaar gewond is.

Is er tijdens het tuinieren een egel in winterslaap aangetroffen? Beweeg het dier dan niet, dat kan namelijk leiden tot stress en een verminderde bloedsomloop, waardoor de egel in de problemen kan komen. Is de winterslaper toch verplaatst? Bel dan ook de dierenopvang.

foto: Gert Elbertsen

Egel bij de opvang

Egel hebben zwaar door droge zomer en warme winter

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie