Binnenland
BNNVARA

Tips voor een soortenrijke tuin: 'Maak hem nooit winterklaar'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips voor een soortenrijke tuin: 'Maak hem nooit winterklaar'

Een gewone tuin van 130 m2 bij een gewoon rijtjeshuis, en dan toch 2000 verschillende soorten in je tuin hebben. Vogels, zoogdieren, planten, weekdieren, amfibieën, insecten, alles bij elkaar opgeteld heeft Jochem Kühnen deze week de 2000e soort gevonden in z'n tuin. Vroege Vogels ging eens een kijkje nemen.

2000 soorten in je tuin

Jochem is al een paar jaar aan het tellen, en krijgt er geen genoeg van. "Ik denk dat ik met gemak de 2500 ga halen", zegt hij enthousiast, "en misschien ook nog wel de 3000." Z'n 2000e soort is de herfststrooiselspin (ja, die bestaat echt!). Wat maar weer eens aangeeft, in deze tijd van achteruitlopende biodiversiteit, dat een tuin waarin je wat extra's voor de natuur doet, heel veel kan opleveren.

Millimeter voor millimeter

Jochem kamt z'n tuin in Beek-Ubbergen millimeter voor millimeter uit op soorten. Zo heeft hij al zo'n twintig soorten gevonden die nieuw zijn voor Nederland. De grote soorten had hij al snel, de laatste tijd richt hij zich vooral op de wat kleinere insecten. "Natuurlijk vind ik het nog steeds leuk om een badderende huismus in m'n tuin te zien, maar zo langzamerhand ben ik heel erg gefascineerd geraakt door de wat complexere relaties tussen planten en insecten", vertelt Kühnen.

In zijn tuin staat bijvoorbeeld de plant boerenwormkruid, waar galmugjes op zitten. Die mugjes leggen hun eitjes in de bloem van de plant. Maar de larven van die galmugjes worden weer geparasiteerd door wespjes. Deze insectensoorten zijn dus allebei afhankelijk van dat boerenwormkruid. "En dan hebben we het alleen nog maar over de bloem, in de rest van de plant, de stengels en de wortels, daar gebeurt ook van alles", aldus de tuinsoortenteller.

Tip voor soortenrijke tuin

Jochem Kühnen gaat elke dag de tuin in en maakt daar dan z'n rondje. In deze tijd gaat hij 's avonds als het donker is met een hoofdlampje op kijken onder bijvoorbeeld de bladeren in z'n tuin, waar hij dan toch weer regelmatig weer nieuwe insectensoorten aantreft. Heeft hij nog een tip voor andere tuineigenaren die zoveel mogelijk natuur in hun tuin willen? "Maak vooral de tuin nóóit winterklaar. Ook in de winter is er zóveel leven in de natuur te vinden. Als je dan bladeren gaat weghalen in je tuin, gooi je al die dieren in de gft-bak. Dat is zonde."

foto: Henny Radstaak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie