Binnenland
KRO-NCRV

Hoe moet nieuwe woningbouw ingericht worden? 'De basis van steden zijn voorzieningen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet nieuwe woningbouw ingericht worden? 'De basis van steden zijn voorzieningen'

De woningnood is hoog en dit jaar moeten er een miljoen nieuwe woningen bijgebouwd worden. Maar zo simpel als 'een straatje erbij' is het niet, aldus Zef Hemel, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Groningen. "De basis van steden zijn voorzieningen", zegt de planoloog bij Spraakmakers.

Welke invloed heeft stedelijke verdichting op leefbaarheid?

Misvatting

Aan wat voor voorzieningen moeten we dan denken? "Goede stations, musea, theaters, cafés, restaurants. Dat is de stad", zegt Hemel. "Het is een misvatting om alleen maar vanuit huisvesting te redeneren." Er wordt namelijk vaak gezegd dat er slechts straten bij moeten komen in al bestaande woonwijken en steden. "Zo ontwikkel je Nederland toch niet?"

Toekomstvisie

Het stoort Hemel dat er een "totaal gebrek is aan toekomstvisie" voor de steden die gebouwd moeten worden en hoe het landelijke gebied eruit komt te zien. David Hamers, ruimtelijk onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving, sluit zich daarbij aan. "Het is een ontzettend ingewikkelde ontwerpopgave. Je moet dat heel serieus nemen en niet alleen beschouwen als hoeveel woningen er gebouwd moeten worden, maar dat er buurten gebouwd moeten worden."

Samenwerken

Daarbij staan een aantal vragen centraal: wat voor woningen, waar staan die, hoe kom je daar en wie woont daar? "Dat gaat nog weleens verloren in het debat over die miljoen woningen", zegt Hamers. Meerdere ministeries, zoals die van Onderwijs en Cultuur, Volkshuisvesting, Milieu, Infrastructuur en Landbouw, zouden met die reden moeten samenwerken, pleiten Hemel en Hamers. "Die hebben we allemaal nodig om deze puzzel op te lossen", aldus Hemel.

Langetermijnvisie

Teveel bemoeienis zou dan weer niet wenselijk zijn. "Den Haag moet niet gaan over de inrichting van een stuk stad. Dat kan veel beter lokaal gebeuren", vindt Hamers. Daarnaast zouden de nieuwe woningen milieubewust moeten zijn. "Als je daar geen langetermijnvisie op hebt, kun je wachten op de problemen. En dat kun je de komende generaties niet aandoen", zegt Hamers.

Anonieme samenleving

Een ander aspect is geluidsoverlast. Hamers geeft een aantal oplossingen: woningen achter voorzieningen plaatsen en woningen isoleren. "Je zult soms ook, als je het raam open zet, geluid moeten accepteren van je buren", voegt Hamers daaraantoe. "Die mentaliteitsverandering is hier nodig. Heb het er met elkaar over en leer elkaar kennen. Er is iets anders dan een anonieme samenleving."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie