Binnenland
MAX

Student in huis nemen en hospita of host worden? Hier moet je op letten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Student in huis nemen en hospita of host worden? Hier moet je op letten

Demissionair minister van Wonen Hugo de Jonge noemde het al eerder een goede oplossing voor de woningnood: de hospita. Een student in je huis nemen zou een goede tijdelijke oplossing zijn. Maar toch is dit niet zo makkelijk als het lijkt. Potentiële hospes en hospita's hebben nu nog vaak te maken met bezwaren van de bank. Hoe dat zit, vertelt Joost Bokkers van Hospi Housing in Villa VdB.

Hospi Housing heeft het liever over hosts, dan over hospes of hospita's. Waarom? "Dat komt eigenlijk voort uit het feit dat toen wij met Hospi Housing startten en we hadden 't over hospita's, dat veel mensen dan zeiden: 'Hè, dat is toch iets van vroeger, dat is toch dat oude vrouwtje?' Hosts klinkt dan wat moderner."

Risico's

Banken zien het niet zitten als men een kamer in het huis onderverhuurt. Waarom? "Er zijn wel een aantal banken die hospitaverhuur toestaan, maar ook een aantal die dat niet doen. Dat heeft te maken met het feit dat als iemand er een tijdje woont op een gegeven moment huurrecht kan krijgen. Daarom zeggen zij - het mag alleen met onze toestemming."

Hebben ze een punt? "Nou, de risico's zijn vrij klein, wij hebben nog niet gezien dat het tot een probleem leidt. Maar in theorie zou het kunnen." Wat zou er dan kunnen gebeuren? "Dat de woning executoriaal verkocht moet worden omdat iemand inderdaad de hypotheek niet meer kan betalen, dan drukt dat de waarde van het onderpand. Daarom zeggen zij: dat willen wij niet." Toch is die situatie dan ver weg, vertelt Bokkers: "Je genereert natuurlijk ook inkomsten met onderverhuren."

Bank houdt voet bij stuk

Verslaggever Daan Langkamp ging langs bij een hospes, die niet bij de naam genoemd wilde worden. Waarom niet? "Ik heb nog altijd een hypotheek, ook op dit huis. Ik heb contact gehad met met mijn bank en gesprekken erover gevoerd, maar die hielden voet bij stuk." Er was geen enkele ruimte om over een mogelijke onderhuur te spreken, vertelt de hospes. "Met als gevolg dat je net als duizend andere Nederlanders toch maar start, ondanks dat je weet dat het niet mag."

Quote

Ik ben blij dat ik mensen heb die er wonen.

Anonieme hospes met drie studenten in huis

'Je leven wordt er een stuk rijker van'

De hospes heeft drie studenten in huis: "Ik vind het ontzettend leuk. Wij doen ook wel regelmatig leuke dingen met de mensen die hier wonen. We eten veel met elkaar. Vanavond vieren we Sinterklaas." Ook zijn kinderen profiteren van de buitenlandse studenten die nu in huis wonen: "Het is goed voor hun Engels. Je leven wordt er een stuk rijker van." Ondanks dat het niet mag, vindt hij het belangrijk om bij te dragen aan het woonprobleem: "Ik vind het ook niet te verteren dat in een tijd waarin er een enorme woningnood is, dat je een deel van je huis maar leeg moet laten staan omdat het niet kan of niet mag. Dat is niet wat ik wil. Ik heb ruimte genoeg hier. Dus ik ben blij dat ik mensen heb die er wonen."

Bank kan hypotheek opeisen

Wat als de bank erachter komt dat er zonder afspraken een student in de woning woont? "Wij hebben dat zelf nog niet meegemaakt. Maar zover wij weten zouden ze direct de hypotheek kunnen opeisen, het restbedrag. In Arnhem gebeurde dat onlangs nog", vertelt Bokkers.

Hoe omzeil je de moeilijkheden?

Bokkers heeft een slimme truc om de moeilijkheden met de bank te omzeilen: "Op dit moment is bij wet geregeld dat je gebruik kan maken van een speciaal hospitacontract, een uitzondering op het huurrecht eigenlijk. Als je bij hospitaverhuur een onbepaalde tijd contract kiest, heb je als verhuurder het recht op een proefperiode van negen maanden. Dat betekent dat je als verhuurder het contract in die periode kan beëindigen, met een opzegtermijn van 3 maanden voor de huurder. In theorie kan iemand daar maximaal twaalf maanden wonen zonder huurrecht op te bouwen. Hierbij is het wel belangrijk dat iemand zelf het contract beëindigd. En dat is nou precies de angst van de banken, dat dan niet gebeurt."

Hugo de Jonge kondigt wijzigingen aan

De demissionair minister kondigde aan om in te grijpen en de wet gewijzigd gaat worden. Wat gaat er dan gebeuren? Bokkers: "Waar het op lijkt is dat hij bij een gedwongen verkoop de hospitaconstructie beëindigd en het contract mag worden opgezegd." Zo kunnen de hospes, hospita's of 'hosts' hopelijk in de toekomst toch nog een echte comeback maken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie