Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Hoe denken jongerenpartijen over woningnood? 'Wonen is een recht en geen verdienmodel'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe denken jongerenpartijen over woningnood? 'Wonen is een recht en geen verdienmodel'

Acht jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. Jan van Poppel bespreekt de politieke plannen over het thema woningnood met woningmarktanalist en blogger Jasper du Pont en Stéfanie André, beleidssocioloog binnen de faculteit bestuurskunde bij de Radboud Universiteit.

Er is momenteel een woningtekort van 390.000 woningen en dat loopt voorlopig alleen nog maar op, volgens onderzoeksbureau ABF bij de zogeheten jaarlijkse Primos-prognose. De ambitie van de overheid is om tot 2030 maar liefst 900.000 huizen te bouwen, maar volgens dezelfde prognose zal dat niet lukken.

'Markt uit woningmarkt'

Wonen blijkt een belangrijk onderwerp te zijn voor jongeren, horen we in het Jonge Stem debat van Vroeg!. "Wonen is een recht en geen verdienmodel", zegt Bastiaan Meijer van SP Jongeren. "Ik denk dat wij de markt uit de woningmarkt moeten slopen en daarbij regie pakken door de overheid." Bij de Jonge Democraten wordt er opgeroepen om de focus ergens anders op te leggen. "Ik denk dat wij het veel meer moeten hebben over de doorstroming. Er zijn te veel mensen die in een te grote woning wonen", zegt Floris van der Valk.

Oplossing woningnood

De politieke partijen zijn het vooral over één ding eens: bouwen. "Er zit wel een verschil in nadruk of ze meer richting de sociale sector, private sector of de koopsector willen bouwen", zegt André. Er wordt ook door veel politici informatie gedeeld over hun plannen. Wordt er eerlijk gepraat tijdens de campagnes? "Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Ik denk dat er over het tekort redelijke consensus is. Over 'hoe' de politici het gaat doen, daar zit wel wrijving", zegt woningmarktanalist Du Pont.

20-11 Jonge Stem: Hoe gaat de politiek om met de woningcrisis? - Vroeg!

Vroeg!

Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie