Binnenland
NTRPowNed

Creatieve oplossingen voor de woningnood: van hospita’s tot tiny houses

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Creatieve oplossingen voor de woningnood: van hospita’s tot tiny houses

Als snelst groeiende stad van Nederland is er in Eindhoven veel nodig om de woningnood te bestrijden. In 2030 moeten er 27.000 woningen zijn bijgebouwd in het stedelijk gebied. Daarnaast schieten initiatieven voor creatieve woonvormen als paddenstoelen uit de grond, van hospita’s tot tiny houses. "Ik denk dat het voor veel meer mensen is weggelegd dan je zou denken", vertelt Katja Heidweiller in 5 Dagen. Samen met haar vriend bouwt zij in Eindhoven een tiny house.

5 Dagen...

Tiny house: klein, maar fijn?

Na het afronden van haar studie was het voor de 27-jarige Katja Heidweiller en haar vriend Dorus van Dinther lastig om een huis te vinden. Ze moesten uit hun studentenhuis en gingen noodgedwonen antikraak wonen. Ondertussen werkten ze in hun vrije tijd aan de bouw van hun eigen tiny house op het Minitopia terrein, bij Buurtschap te Veld in Eindhoven.

Een tiny house is kleiner dan 50 vierkanter meter. "Maar wel met het idee erachter dat je niet meer ruimte gebruikt dan je nodig hebt. Je kijkt echt rondom jouw eigen behoeftes naar wat voor woonplek je wil hebben", vertelt Katja.

Regelgeving

Ondanks haar studie bouwkunde verliep het tiny house project niet zonder slag of stoot. De nieuwe regelgevingen rondom de milieu impact van een woning speelden daar een grote rol bij. "Die zijn heel moeilijk om doorheen te komen als je klein bouwt."

Door de in verhouding kleine vloeroppervlakte wordt er op verschillende gebieden scheef gemeten. "Zo moeten wij bijvoorbeeld in ons heel kleine huis 14 zonnepanelen verplicht neerleggen op het dak. Dat past net. En ik werk op een architectenbureau en daar hebben we ook wel eens hele grote woningen ontworpen en die hebben er maar 7 of 8 nodig."

Toch raadt Katja het bouwen van een tiny house aan: "Ik denk wel dat je optimistisch moet zijn en een doorzetter, maar ik denk dat het voor veel meer mensen is weggelegd dan je zou denken."

Leegstaande kamers binnen bestaande woningen

Bijbouwen is niet altijd nodig. Hospi Housing maakt gebruik van de leegstaande kamers binnen bestaande woningen. Sinds de oprichting in 2019 koppelt het bedrijf kamerzoekers aan zogenaamde hosts van huizen waar een kamer leegstaat. Dit deden ze tot nu toe alleen in Utrecht, maar sinds kort ook in Eindhoven. "Ik denk dat het in Eindhoven een groot succes gaat worden. De noodzaak is ook heel hoog", vertelt Joost Bokkers, een van de oprichters van Hospi Housing. Al bijna 300 studenten hebben zich aangemeld.

Een goede match

Na een verificatie en een koppelproces is een mismatch zeldzaam bij Hospi Housing. Toch kan het wel eens voorkomen. "Dat was bij een mevrouw thuis die vegetarisch is. We hadden daar een Spaanse dame mee gematcht, die er een mediterraans dieet op nahield en heel vaak om elf uur ‘s avonds nog even een biefstuk of een steak ging bakken. Dat hebben we ook verbeterd erna", vertelt Joost.

Privacy

Niet iedereen vindt het idee om iemand in huis te nemen, of bij iemand in huis te wonen, aantrekkelijk. Vincent Gerris vangt sinds augustus 2022 de Duitse student Jonas op in zijn woonboerderij. Vincent: "Ik moest wel over een soort drempel heen, want je levert toch wat privacy in." Na het maken van duidelijke afspraken is het proces hem goed bevallen.

"Je moet rekening houden met iemand in huis, eigenlijk een vreemd iemand. Je loopt niet in je onderbroek door het huis." Toch is Vincent enthousiast. Als Jonas weer terug gaat naar Duitsland, komt de kamer vrij voor een nieuwe student.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie