Filemon Wesselink volgde een voetbalteam van gedetineerden
- Nieuws
- Filemon Wesselink volgde een voetbalteam van gedetineerden
Voor de tweedelige documentaire FC Buitenspel volgde presentator Filemon Wesselink een voetbalteam van gevangenen en ex-gevangenen op weg naar een internationaal toernooi. Een bijzonder voetbalproject dat deze groep moet helpen bij hun re-integratie, want dat blijkt in veel gevallen een moeilijke zaak: "Het lastigste van veroordeeld worden is niet in de gevangenis, maar erna."
Video niet beschikbaar
Bijna de helft van de gedetineerden gaat binnen twee jaar na vrijlating weer de fout in. Volgens Wesselink komt dat omdat het lastig is na een gevangenisstraf weer een leven op te bouwen.
"Je gaat bijvoorbeeld solliciteren en dan wordt er gevraagd naar je levensloop. Als je vertelt dat je een paar jaar in de gevangenis hebt gezeten, zijn potentiële werkgevers niet bepaald enthousiast." Ook op andere gebieden lopen ex-gedetineerden tegen obstakels aan.
Voetbaltraject
De bedoeling van het voetbalproject is de gedetineerden te helpen met de terugkeer in de samenleving en het overwinnen van deze obstakels. "Vanuit voetbal leer je veel zaken, zoals discipline en samenwerken. Maar er komt ook veel agressie bij kijken en daar leer je ook op een goede manier mee omgaan", vertelt Wesselink. Ook zitten er verschillende cursussen in het voetbaltraject, zoals sollicitatiecursussen.
Re-integratie
Eén van de gedetineerden die in het team meespeelde is Harjan. Hij is inmiddels uit de gevangenis en nam met veel plezier deel aan het voetbaltraject: "Je wil natuurlijk ook zo veel mogelijk je cel uit. Je bent mooi met elkaar en vergeet alles. Anders zit je ook maar op jezelf." Hij kan meepraten over hoe lastig het is om terug te keren in de samenleving na een celstraf: "Ik ben twee jaar bezig geweest om een huis te krijgen. In de tussentijd heb ik bij mijn moeder gewoond. Het is diep triest, niemand helpt je. De gemeente niet, de gevangenis niet. Je wordt vrijgelaten, op straat gegooid en red je maar."
Als het aan Wesselink ligt, komen er meer projecten die ex-gedetineerden helpen bij hun re-integratie. "Hoe je het ook wendt of keert, die mensen moeten na een straf weer terug het leven in. Als dat dan niet lukt door allerlei restricties, belanden ze gewoon weer in de criminaliteit en daar heeft natuurlijk iedereen last van." Volgens hem is het in de gevangenis zelf zo slecht nog niet: "Je hebt een sportruimte, bibliotheek, je maakt vrienden. De cel en de bedden zijn oké, je hebt eten en een TV. Het lastigste van veroordeeld worden is niet in, maar na de gevangenis."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.