'Mobiele stembureaus dé oplossing voor stemmen vanuit de cel'
- Nieuws
- 'Mobiele stembureaus dé oplossing voor stemmen vanuit de cel'
Hoewel gedetineerden in Nederland het recht hebben om te stemmen, maar een klein deel van hen daar gebruik van. De procedure is ingewikkeld en stemhokjes zijn nergens in gevangenissen te vinden. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) pleit daarom voor mobiele stembureaus in gevangenissen.
Video niet beschikbaar
"Het is een grondrecht", zegt Han Moraal, voorzitter van de RSJ. "En als je mag stemmen, moet je dat recht ook kunnen uitoefenen. En dat gaat nu heel moeilijk." Naast het juridische aspect ziet de Raad stemmen ook als een manier om gevangenen betrokken te houden bij de samenleving. "Deelnemen aan de democratie is een manier om gedetineerden betrokken te houden bij de samenleving. Als ze dan terugkomen, zorgt dat voor een betere landing, minder recidive, en uiteindelijk ook minder kosten voor de samenleving."
Volmacht
Toch zijn er nu amper stemmen uit gevangenissen. "Slechts een handjevol", zegt Moraal. "Dat komt omdat de enige manier de volmachtprocedure is en dat is heel ingewikkeld met formulieren naar de gemeente. Men heeft die formulieren niet. Je hebt een kopie van je ID nodig. Kortom, op dit moment komt er van stemmen door gedetineerden niet zoveel terecht."
Controle
Een gewoon stembureau openen in een gevangenis is lastig, omdat in Nederland iedere burger toegang moet hebben tot het stemlokaal voor controle. "Dat is moeilijk in een gevangenis, het is gesloten. Daar moet je dan iets aan doen. Wij zeggen: er kan veel. Als je een stembureau naar binnen brengt, dan moet je voor één ding goed opletten en dat is de controleerbaarheid."
Mobiel stemhokje
De oplossing volgens de RSJ? Een mobiel stemhokje. "Dat betekent dat de gemeente een steminrichting maakt voor een paar uur. Tellen en alles hoeft daar niet, dat doe je op het gemeentehuis. Maar het gaat erom dat mensen die erbij willen zijn om te controleren ook in die gelegenheid worden gesteld."
Moraal wijst erop dat de Dienst Justitiële Inrichtingen en de gevangenissen zelf op korte termijn al maatregelen kunnen nemen. "Maar op de lange termijn is het aan de politiek om de wet- en regelgeving te verbeteren."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.