Binnenland
BNNVARA

Doe mee aan de egeltelling!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee aan de egeltelling!

Het gaat niet goed met de egel. De aantallen nemen al jaren af en ook het droge 2022 was geen vruchtbaar jaar. Om meer inzicht te krijgen in het voorkomen en de aantallen van dit markante dier kunt u ze dit weekend tellen. Vroege Vogels is met Elze Polman van de Zoogdiervereniging en Paul Deuning van de dierenambulance Nijmegen bij de egelopvang van Nijmegen.

Doe mee aan de egeltelling!

De egel eet graag slakken, regenwormen en insecten. Deze waren door de droogte van afgelopen jaar waarschijnlijk minder beschikbaar. Dit heeft er mogelijk voor gezorgd dat de verschillende egelopvangen vol zitten met verzwakte egels. Het is echter niet altijd nodig om een verzwakte jonge egel naar de opvang te brengen. Heb even geduld als u zo’n piepend jong ziet, misschien wordt ze nog opgehaald door haar moeder.

Egels helpen

Wilt u graag egels helpen? Egels (en andere dieren!) houden wel van een rommeltje in de tuin. Hierin kunnen ze overwinteringsplekken en voldoende voedsel vinden. Zorg er ook voor dat egels de tuin in en uit kunnen, door bijvoorbeeld een doorkruipgaatje in je schutting te maken. Verder kunt u egels helpen door een schaaltje water (geen melk!) en eventueel wat kattenbrokjes in de tuin te zetten. Ook kunt u een speciaal egelhuisje bouwen of kopen, waar de egel in kan schuilen of de jongen kan werpen.

Egels tellen

U kunt dit weekend een bijdrage leveren aan belangrijk onderzoek naar de egel. Let goed op of u egels ziet in de tuin (ze zijn vooral te zien in de schemering). Egels zijn luidruchtig, dus geef ook vooral uw oren de kost! Geef op tuintelling.nl door hoeveel egels zijn waargenomen, ook als er geen zijn gezien. Ziet u een dode egel, of een egel buiten de tuin? Geef dit dan door op waarneming.nl of telmee.nl!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie