Binnenland
BNNVARA

Maak de voetballerij fossielvrij!

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak de voetballerij fossielvrij!

In een bomvolle Amsterdam ArenA speelt het Nederlands elftal vanavond tegen België. Voetballiefhebbers kijken al weken uit naar deze derby van de lage landen. Volgens Frank Huisingh is de wedstrijd pas echt geslaagd als die fossielvrij wordt georganiseerd. Hij heeft de actiegroep Fossil Free Football opgericht om het betaald voetbal duurzaam te maken, vertelt hij in Vroege Vogels.

De voetbalwereld kan niet meer om de klimaatcrisis heen, aldus Huisingh. Sterker nog, deze miljardenindustrie draagt juist bij aan de problemen. Zo organiseren de grote bonden UEFA en FIFA wereldwijd steeds meer en grotere internationale toernooien. Met als gevolg dat spelers en fans nog meer vliegkilometers maken. En dat levert dus nog meer uitstoot op van broeikasgassen.

Verder wijst Huisingh erop dat veel clubs en voetbalbonden zich laten sponsoren door fossiele bedrijven. Zo was de Russische gasreus Gazprom tot het begin van de oorlog in Oekraïne nog de hoofdsponsor van de Champions League.

Voetbal vs. klimaat

De afgelopen jaren maakte Huisingh zich steeds meer zorgen over het klimaatprobleem. Tegelijkertijd zag hij dat in het voetbal de discussie over de impact van die crisis amper op gang kwam.

Daarom heeft hij vanaf september onbetaald verlof genomen en richt hij zijn peilen nu op het verduurzamen van de voetballerij. Onder meer geïnspireerd door de actie ABP Fossielvrij, begon hij met Fossil Free Football. Iedereen kan zich aansluiten bij zijn initiatief.

Kijk hier voor meer informatie over het fossielvrije initiatief.

Groen voorbeeld

Het kan ook anders. Dat laten de Forest Green Rovers in de Engelse derde divisie (league One) zien. Deze club uit het Britse plaatsje Nailsworth bestaat al 100 jaar en gaat er prat op de meest ecologische club ter wereld te zijn. De teambus rijdt elektrisch, de voetbalshirts zijn van gerecycled materiaal en in en om het stadion is alleen veganistisch voedsel te koop. En het gras maaien de Rovers met een maaimachine op zonnepanelen.

Als het aan zanger Jan Smit ligt neemt FC Volendam het stokje van de Britten snel over. Hij is er sinds juli voorzitter. FC Volendam moet de duurzaamste club van de wereld worden. Dat betekent onder meer dat er een nieuw klimaatneutraal stadion moet komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fossielvrij voetballen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie