Binnenland
BNNVARA

Tienduizenden huisdieren noodgedwongen achtergelaten door oorlog in Oekraïne

foto: © Tom de Vos | House of Animalsfoto: © Tom de Vos | House of Animals
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienduizenden huisdieren noodgedwongen achtergelaten door oorlog in Oekraïne

Tienduizenden huisdieren zijn achtergelaten door hun gevluchte baasjes: de oorlog in Oekraïne heeft ook veel dierenleed veroorzaakt. Om te onderzoeken welke hulp er voor deze dieren nodig is, vertrokken op 14 september Nederlandse dierenbeschermers naar Oekraïne. Een van hen is Karen Soeters van dierenbeschermingsorganisatie House of Animals. Zij keerde deze week terug en vertelt erover in Vroege Vogels.

Soeters: "Naast het mensenleed zijn ook dieren slachtoffer van deze oorlog, en wij wilden zien wat voor een hulp er nodig is om deze dieren te verzorgen, op te vangen, te voeden. We hebben meer dan een half miljoen euro ingezameld om de honderdduizenden Oekraïense dieren van voedsel te voorzien. Maar het zijn nijpende toestanden. De lokale vrijwilligers doen verschrikkelijk hun best en vangen tientallen honden en katten op in hun eigen huis, de dierenasiels puilen uit."

foto: Tom de Vos | House of Animals

© Tom de Vos | House of Animals

Dierenopvang gebombardeerd door Russen

Een van die dierenopvangen werd gebombardeerd door de Russen. Er volgde een brand waarbij honderden opgevangen katten levend verbrandden. Met het geld dat werd ingezameld wordt de opvang zo goed en kwaad als het kan weer opgebouwd.

Soeters: "Terwijl wij veilig terugkeerden naar Lviv gaan de bombardementen gewoon door. Ik was ontdaan toen ik de grens van de Oekraine over ging terwijl je weet dat al die vrijwilligers en dieren in deze hel achterblijven."

Dierenleed door oorlog in Oekraïne

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie