Binnenland
NOSNTR

Open brief van zangeressen over misstanden in muziekwereld: 'Iedereen heeft wel verhaal'

foto: Bibian Bingenfoto: Bibian Bingen
  1. Nieuwschevron right
  2. Open brief van zangeressen over misstanden in muziekwereld: 'Iedereen heeft wel verhaal'

Bijna dertig Nederlandse zangeressen hebben in een open brief opgeroepen dat de muziekindustrie meer moet doen tegen seksueel overschrijdend gedrag. Zou zouden mannen die in de industrie werken training over dit onderwerp moeten krijgen. De brief is een initiatief van zangeressen Linde Schöne, Laura Jansen en Aafke Romeijn en is onder meer ondertekend door Claudia de Breij, Glennis Grace en Hadewych Minis.

"Ik denk dat het in de muziekindustrie normaal voelt om te maken te krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Daar moet verandering in komen", zei zangeres Aafke Romeijn in Nieuws en Co. "Daar is echt een cultuuromslag voor nodig."

Video niet beschikbaar

De zangeressen komen onder meer met de oproep naar aanleiding van de BOOS-onthullingen over The Voice of Holland. Voormalig muzikaal leider van het programma Jeroen Rietbergen, coach Ali B en een regisseur worden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Door de aflevering van BOOS gingen veel zangeressen nadenken over wat ze zelf hebben meegemaakt, zegt Romeijn. "Ik heb veel reacties gekregen van vrouwen die zeggen dat ze hier nooit bij stil hebben gestaan, maar nu ze erover nadenken hebben ze dingen meegemaakt die ze niet oké vonden. Soms is het goed dat iemand van buiten er enorme spots op zet en het onderwerp uitvergroot."

'Hand op je bil'

De zangeressen benadrukken dat seksueel overschrijdend gedrag regelmatig voorkomt in de muziekindustrie. "Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was. De collega-artiest die zijn hand op je bil legde. De radioproducer die ongepaste opmerkingen maakte. Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat."

Ook Romeijn had daarmee te maken, vertelde ze. "Dingen als verkrachting, zoals bij The Voice, heb ik niet meegemaakt. Maar wel andere grensoverschrijdende seksuele handelingen de die in een studio plaatsvinden."

Ze vertelt over een collega die plots haar schouders ging masseren, terwijl hij een erectie had en zichzelf tegen haar aandrukte.

Ook kreeg ze met grensoverschrijdende opmerkingen te maken. "Zoals een producer die zegt: 'Ik word niet geil van jouw stem. Ik moet wel stijve krijgen als ik naar je luister, anders ben je niet goed genoeg.'"

Misbruik

Ze spreken in de brief over de druk waaronder beginnende artiesten staan en hoe daar misbruik van wordt gemaakt. "Zangeres, dat is een van die beroepen waarvan je als klein meisje al droomt (...) Voor jou geen tien, maar wel duizend anderen en dat voel je wanneer je de muziekindustrie voor het eerst betreedt. Of het nou bij The Voice is, een studiosessie met een gevestigde naam, of bij een platenmaatschappij: je eerste grote kans voelt meteen als je enige grote kans."

Romeijn legt verder uit: "De muziekindustrie is een industrie van veel aanbod en weinig vraag. Dus je staat als artiest altijd als vragende partij in een ruimte. Dus als je voor je gevoel dan ruzie moet zoeken, omdat er iets gebeurt wat je niet fijn vindt, ben je bang dat het je carrière zal schaden."

Vertrouwenspersonen

Naast een verbeterd meldpunt voor de industrie, willen de zangeressen ook dat er onafhankelijke vertrouwenspersonen komen bij onder meer de platenlabels en dat beginnende artiesten worden voorgelicht over de mogelijkheden waar ze aan de bel kunnen trekken. Ook moeten volgens hen aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel overschrijdend gedrag worden gegeven.

"Waarschijnlijk zal dit het probleem alsnog niet oplossen, maar het is in elk geval een begin. Iets om ervoor te zorgen dat het meisje dat op dit moment met haar borstel voor de spiegel aan het zingen is niet dezelfde shit mee hoeft te maken als wij."

Zangeres Aafke Romeijn vertelt over de open brief van de dertig zangeressen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie